Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Travma sonrası stres bozukluğu, kişinin sık sık bu olayı yeniden yaşıyor olması gibi düşünülebilir.

Travma sonrası stres bozukluğu olan kişilerde, rahatlamak – konsantre olmak zorlaşır. Kendilerini sevdiği kişilere yabancılaşmış gibi hissederler. Bu ve benzer belirtilerin olması durumunda kişinin travma sonrası stres bozukluğunun olduğu teşhisi konur.

Trabma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri

Travma sonrasında yaşanan belirtiler üzerinden teşhis konarak ona göre bir tedavi yönteminin oluşturulması sağlanacaktır. Bunun için de travma sonrası stres bozukluğu belirtileri kapsamında, 3 tip belirti kümesi sunuluyor. Elbette bu hususların doktorlar tarafından incelenmesi, teşhisin konmasından sonra ona göre bir tedavi sürecinin yönetilmesi son derece önemli olacaktır.

  • Travmanın anılarından kurtulamama: Yaşanan belirtidir. Çok rahatsız edici, beklenmedik bir şekilde yeniden bu travmanın yaşanıyor olduğu, görülen görüntüler gibi pek çok durum var. Kabus görmek, olayı hatırlatan şeylerden yine o ana dönmek gibi yaralayıcı tutumlardır.
  • Travmayı hatırlatan durumlardan kaçınmak: Yaşanan belirtiler arasında. Kişinin duygusal olarak uyuşuk olmak ve travmayı hatırlatan insanlardan, olaylardan aktivitelerden kaçınmak, uzak durmak gibi tutumlarının olmasıdır.
  • Aşırı derecede tetikte olma durumu: Bu durum, direkt olarak kişinin aşırı derecede tetikte olması ile yeniden bu duruma dair kaçınma halinde olmasıdır. Ufak seslerden irkilme gibi örnekler verilebilir.

Bu belirtilerin doktor tarafından teşhis edilmesi ve ona göre çözüm önerilerinin sunulması son derece önemli olacaktır.

Travma Sonrası Stres

Örneğin trafik kazasından sonra kaza ile ilgili sürekli rahatsız edici beklenmedik anıların görüntülerin yaşanması. Kaza anını tekrar yaşıyor gibi olma durumu. Peki, tam olarak sebepleri nedir? Kesin olarak bir nedeni yok çünkü aynı durumu yaşayan insanlarda seyri devam ederken, bazılarında da tamamen sonlanır. Bunun için kesin olarak travma sonrası stresin nedeni şudur diyemeyiz.

Tedavi için ise bilişsel davranış terapisi, maruz kalma terapisi gibi pek çok tedavi yöntemi var. Aynı zamanda stres ile başa çıkmak için EMDR ilaç tedavisinin uygulanması da son derece önemlidir. Bu bağlamda gerekli çalışmalar uzman psikiyatristler tarafından yapılacaktır. Travma sonrası tedavi süresi uzman şekilde yürütülür.

] }
34 Beğen

Bir Cevap Yaz