Konversiyon Bozukluğu Nedir?

Konversiyon Bozukluğu Nedir?

Konversiyon atak olarak da bilenen konversiyon bozukluğunun tanımı kelimenin anlamında saklıdır. Yani felç olan bir kişide felce neden olacak fiziksel bir rahatsızlık bulunmuyor ise bu durum ancak konversiyon bozukluğu ile açıklanabilir.Konversiyon, kelime anlamı olarak döndürme manası taşır. Konversiyon rahatsızlıkları da tıpkı bu mana gibi duygu durum bozuklarının fiziksel hastalıklara kendini dönüştürmesidir.

Konversiyon hastalığına daha derinden bakıldığında ruhsal sıkıntıların fiziksel sorunları ortaya çıkarması gibi genel bir tanıma sahip olduğu görülür. Bu ruhsal sıkıntılar korku, stres, üzüntü, öfke veya utanç gibi duygu durumları olabilir. Öte yandan konversiyonun ortaya çıkardığı fiziksel rahatsızlıklar felç ya da inme, bayılma, güç veya duyu kayıpları ile konuşamama gibi hastalıklardır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere hastalığa konu olan esas durum ortaya çıkan hastalıkta tanı aşaması esnasında fiziksel bir sorunla karşılaşılmamasıdır.

Konversiyon tek başına vücut içerisinde psikolojik savunma mekanizması olarak işlerlik kazanır. Bilinç dışı süreç olarak işleyen konversiyonun bozukluk olarak ortaya çıkışı bu mekanizmanın savunmayı artırmasından kaynaklanır. Bu bozukluğun genelde ekonomik sıkıntıların arttığı ya da stres durumunun yükseldiği dönemlerde ortaya çıktığı görülür. Her yaşta görülebilen hastalığa kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha sık rastlanır. Özellikle ergenlik dönemlerinde belirti gösteren bozukluk, 10 yaşın altında ve 35 yaşın üstünde nadiren ortaya çıkar.

Konversiyon Bozuklugu
Konversiyon Bozukluğu

Konversiyon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Konversiyonun neden olduğu fiziksel hastalığa göre belirtileri değişiklik gösterebilir. Buna rağmen konversiyonun ortaya çıkardığı birden fazla ortak belirti de mevcuttur. Ruhsal ve fiziksel hastalıkların kendini gösterebileceği genel konversiyon rahatsızlığı belirtileri şu şekildedir:

  • Denge ve vücut koordinasyonunu bozuklukları veya yürüme zorlukları,
  • Dokunma duyusunda meydana gelebilecek hissizlik hali,
  • Görme duyusunda yaşanan ani değişiklikler (Bulanık ve çift görme durumu ya da hiç görememe olan körlük hali),
  • Halüsinasyonlar görme,
  • İşitme duyusunda yaşanabilecek değişiklikler (Hiç duymama ya da kısmi işitme kaybı),
  • Kol ve bacaklarda yaşanabilecek felç durumları,
  • Konuşma bozuklukları,
  • Tat alma duyusunda değişiklikler (özellikle acı alma tadının kaybı),
  • Tuvalete çıkma süresinde yaşanan anormal gecikmeler,
  • Vücudunun çeşitli yerlerinde meydana gelen kasılmalar,
  • Yutkunma ve nefes almada oluşabilecek zorluklar.

Konversiyon Bozukluğuna Ne İyi Gelir?

Konversiyon rahatsızlığına iyi gelen şeyler temel olarak doğru ve zamanında tedavinin uygulanıyor olmasıdır. Tedavi yöntemlerinden bağımsız olarak konversiyon bozukluğu giderilemez. Ancak kişinin tedavi sürecinden maksimum faydayı elde edebilmesi için duygu bozukluğuna neden olan ruhsal sıkıntısından kurtulması gerekir. Bu durum elbette bir uzman yardımıyla mümkündür. Bu noktada hastanın üzerine düşen temel görevler ise tedavi süreci boyunca motivasyonunu yüksek tutması ve stresten uzak kalmasıdır.

Konversiyon Bozuklugu

Konversiyon Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi süreci hastalığın tanı aşamasının ardından başlar. Süreç içerisinde uygun olan yöntem genel olarak terapi kabul edilir. İlaç tedavisi doktor tarafından gerekli görülmedikçe uygulanmaz. Konversiyon hastalığı tedavisi genel olarak şu şekilde ilerler:

  • Fiziksel hastalık nedeniyle bir uzman doktora başvurulur.
  • Doktor, konuyla ilgili tüm tahlil ve tetkikleri yapar.
  • Tahlillerin sonucunda fiziksel hastalığa neden olan herhangi bir sebep bulunamaz.
  • Doktor, hastayı uzman bir psikiyatri hekimine yönlendirir.
  • Psikiyatri doktoru tedaviye genelde konuşarak başlar ve terapi yöntemiyle tedavi sürecini devam ettirir. İlaç tedavisi gerekli görülmedikçe doktorların tavsiye ettiği tedavi yöntemleri arasında bulunmaz.
  • Tedavi süresi boyunca hastanın ailesi, çevresi ve doktor birlikte hareket eder. Gereğinden az ya da fazla olan ilgi konversiyon bozukluğuna sahip olan kişinin stres seviyesini artırabilir. Bu doğrultuda doktorun yönlendirmeleri esas alınmalıdır.
  • Tedavi sürecine ek olarak rahatlatıcı aktiviteler veya grup terapileri doktor tarafından önerilebilir.

Konversiyon Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Konversiyon rahatsızlığı tedavi süresi hesaplanırken fiziksel rahatsızlık ve ruhsal hastalığın boyutu tam teşhis edilmelidir. Hastalıkta temel olan fiziksel rahatsızlığı doğuran psikolojik hastalıkları gidermek olduğu için ağırlıklı tedavi psikolojik olarak ilerler. Ancak kişide ortaya çıkan fiziksel hastalıklar da bu süre içerisinde bir taraftan tedavi edilmeye çalışılır. Bu nedenle tedavi süreci terapinin miktarı, hastalığın boyutu, kişinin motivasyonu ve tedaviye cevap verişine göre değişiklik gösterebilir.

Konversiyon Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Konversiyon bozukluğunda tedavi olunmaması durumunda ruhsal hastalığın boyutuna göre değişen rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Konversiyon bozukluğu nedeni herhangi bir ruhsal sıkıntı yerine dönemsel bir stres ise ortaya çıkan belirtiler kendiliğinden de kaybolabilir. Her iki durum için de uzman tedavisi almak iyileşme sürecini hızlandırır ve yeni rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimalini engeller.

] }
73 Beğen

Bir Cevap Yaz