Psikolojik Korku Nedir? Neden Korkarız?

Psikolojik Korku Nedir? Neden Korkarız?

Psikolojik korku duygusu, her kişide bulunan ve hayatın olağan akışı içerisinde gayet normal olan bir histir. Bu duygunun rahatsız edici olduğu durumlar fobi olarak adlandırılır. Kişiyi rahatsız eden bir his olan korku, kişinin tehdit edildiğini hissettiği durumlarda ortaya çıkar. Evrensel bir duygu olan bu his, aynı zamanda yaşamsal bir savunma mekanizması olduğu için gerekli görülür. Uzman bir görüşe başvurulması için bu duygu halinin kalıcı ya da insan vücudu açısından zarar verici olması beklenir.  

Psikolojik Korku Nedir?

Korku psikolojisi, korkunun genel olarak ortada bir neden olmadan veya korkacak kadar bir durum yaşanmadığı zamanlarda dahi korkulması manasına gelir. Yani fobi olarak adlandırılan korkular, genel olarak psikolojik korku türüne girer. Fobilerde beyin ve insan vücudu bu durumun bilincindedir. Ancak kendini korkma hissinden geri alamaz. Bazen olaylara bazen ise nesnelere karşı oluşan fobilerin genel belirtileri şu şekildedir:

  • Ağızda kuruluk,
  • Görme duyusunda yaşanabilecek bozukluklar veya bulanık görme,
  • Kaygı belirtilerinin ortaya çıkması,
  • Nefes alma güçlüğü,
  • Panik atakların yaşanması,
  • Şiddetli kalp çarpıntısı,
  • Titremeler,
  • Yüzde meydana gelen kızarmalar.
Psikolojik Korku
Psikolojik Korku

Korku Nasıl Ortaya Çıkar?

Korkunun ortaya çıkışı diğer duygu hallerinde olduğu beyinsel ve hormonsal süreçlerin birlikte işlemesiyle gerçekleşir. Korkulacak bir nesne ya da durumla karşılaşıldığında kişi, nefes alıp verişinde ve kalp atışında hızlanmalar hisseder. Vücut, hormonların salgıladığı kimyasallar neticesinde enerjiyle dolar ve korku karşısında ne yapacağını düşünmede zorlanır. Dolayısıyla birbirini takip eden bir dizi süreçler neticesinde ve kişinin hissettiği bir duygu halinde ortaya çıkar.

Korku ile Kaygı Arasındaki Fark Nedir?

İnsan vücudunda birbirine karıştırılan hisler bulunur. Bunlardan biri de psikolojik korku ile kaygı durumlarıdır. Bu iki temel insan duygusu birbirinden farklıdır. Korku ile kaygının farkı bu duyguları harekete geçiren olaylarla alakalıdır:

  • Korkunun kaygıdan farkı somut bir tehditle karşılaşıldığında ortaya çıkmasıdır. Yani bu duygu var olan ve tehditkâr hissedilen bir olay ya da bir nesne karşısında ortaya çıkar. Bu duygu hali hemen ortaya çıkar.
  • Kaygı, korkudan farklı olarak sebepsiz olarak ortaya çıkar. Yani kaygı halinde ortada somut bir durum yoktur. Potansiyel tehdide karşı oluşur. Kaygı korkudan farklı olarak genelde geleceğe karşı duyulur.

Psikolojik Korkunun Vücuda Etkileri Nelerdir?

Korkunun insan vücuduna etkileri korkunun türüne göre değişiklik gösterebilir. Patolojik olarak adlandırılan sağlıklı korkular, gerekli bir duygu halidir. İnsan vücudunda istenmeyen korkular ise üç türe ayrılır:

  • Genel korku bozuklukları: Korkunun devamlı olarak ortaya çıktığı durumlardır. Bu bozuklukta nükseden belirtilerden söz etmek mümkündür.
  • Panik bozukluk: Bir tür anksiyete bozukluğudur. Korkunun oluştuğu durumlarda kişiye panik atak eşlik eder. Yani korkunun meydana çıkışı panik ataklar şeklinde gerçekleşir.
  • Fobik bozukluk: Toplum arasından fobiler olarak bilinen rahatsızlıktır. Bir nesneye ya da olaya göre ortaya çıkabilir.

Korkunun ortaya çıkışı her üç türde de insan vücudunda terleme, hızlı kalp çarpması veya kızarma gibi genel etkilerle oluşabilir. Türlere göre insan vücudunda meydana getirdiği etkiler ise şu şekildedir:

Psikolojik Korku nedir
Psikolojik Korku Nedir
  • Genel psikolojik korku bozuklukları: Motorik gerginlikler, kontrol dışı reaksiyonlar vs.
  • Panik bozukluk: Korkunun belirtilerine ek olarak anksiyete yani panik atak hali göstergeleri ortaya çıkar.
  • Fobik bozukluk: Ağızda kuruluk, bulanık görme, kaygı, nefes darlığı, panik ataklar vs.

Korku Anında İnsan Ne Yapar?

Korku halinde insan oluşan tehdidin geçmesini beklemelidir. Bu durum gerçekten korkulacak bir durumsa verilen tepki gayet normaldir. Sağlıklı korkularda doktora başvurulacak bir neden görülmez. Ancak sürekli olarak devam eden, panik ataklarla gelen ve fobilerden oluşan korkular meydana geliyorsa bir uzmana danışılmalıdır.

Korkunun Tedavisi Var Mıdır?

Patolojik olmayan psikolojik korkularda türe ve şiddete göre tedavi uygulanır. Korkunun tedavisi genellikle terapiler yöntemi kullanılarak yapılır. Devam eden korku hallerinde bir uzmandan yardım almak, korkuları yenme konusunda etkili bir yöntemdir.

] }
73 Beğen

Bir Cevap Yaz