Travma sonrası stres bozukluğunun nedenleri

Travma sonrası stres bozukluğunun nedenleri

Travma sonrası stres bozukluğunun nedenleri? Travma, uzmanlar tarafından acı ve yoğun stres veren deneyimler sonucu kişiyi psikolojik olarak savunmasız ve güçsüz bırakan olaylar bütünü olarak tanımlanır. Travma görülen kişilerdeki en büyük psikolojik etki de masumiyet inancının zedelenmesidir. Travma inanç mekanizmasını sarstığı için kişiye bulunduğu ortamın güvenli ve huzurlu olmadığına, geleceğin güzel olmayacağına dair kötü düşünceler verir. Travma sonrası stres bozukluğu, alışılmış deneyimlerin tamamen dışında kalan, kişide şiddetli ve güçlü bir korku, panik, terör duygularına sebep olan olayların ardından gelişen psikolojik bir durumdur. Travma, kişinin psikolojik ve biyolojik bütünlüğüne karşı yapılabilecek en şiddetli ve güçlü saldırılardandır.

 Travma sonrası stres bozukluğunun 3 aşaması vardır,

  • Aşırı uyarılma
  • Yeniden Deneyimleme
  • Kaçınma

Aşırı uyarılma, travma yaşayan kişinin tüm fizyolojik fonksiyonlarının yoğun bir şekilde uyarıldığı, yaşanan saldırının psikolojik etkilerini en şiddetli olarak hissettiği ve bu etkilerden kurtulamadığı evre olarak tanımlanır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri

Belirtileri ise;

  • Odaklanmakta ve uykuya dalmakta güçlük
  • İrkilme
  • Huzursuzluk
  • Öfke
  • Endişe
  • Panik ve potansiyel tehlikelere aşırı uyarılma olarak sıralanabilir.

Yeniden deneyimleme; travmatik olayın istenmeyen anılarını zihinden uzaklaştıramama, kabuslar, olayı hatırlatan unsurlara karşı şiddetli reaksiyon ve travmatik olayı fiziksel semptomlarıyla birlikte yeniden deneyimleme süreçlerini kapsar.

Travma sonrası stres bozukluğunun nedenleri

Travma sonrası stres bozukluğunun nedenleri? Tedavi edilebilir mi?

Travma sonrası stres bozukluğunun hissizlik evresi ise kişinin duygu ve hisleriyle bağının koptuğu, kendisini robotlaştığı süreçtir. Kaçınma evresinin temel belirtileri ise; yaşama ve diğer bireylere olan ilginin azalması, ümitsizlik, yalnızlık, travmatik olaya dair düşünce ve duygulardan kaçınma, dış dünya ile bağının kopmuş olma hissi, içine kapanma ve depresyon olarak sıralanır. Travma sonrası stres bozukluğu tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilen bir durumdur.

Travma sonrası stres bozukluğu sonrasında uygulanan psikolojik destek uygulamalarının amacı kişilerin yaşam fonksiyonlarını geri kazanabilmelerini sağlamaktır. Travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde uygulanan terapiler kişilerin başa çıkma mekanizmalarına odaklanarak güven duygusunun yeniden kazanılmasını sağlamaya çalışılmaktadır. Tedavi süresince kişiler yaşama dair bakış açılarını ve güvenlerini yeniden oluşturarak yaşam ile bağlarını güçlendirirler. Travmayı takip eden dönemde travma sonrası stres bozukluğu semptomlarını üç aydan uzun bir süre devam ediyorsa kişiye travma sonrası stres bozukluğu teşhisi konulabilir. Travma sonrası stres bozukluğunun getirdiği sıkıntıları aşmak için uzman tarafından yardım alınmalıdır. Uzman tarafından desteklenen kişiler de travma sonrası bozukluklarının giderilmesi çok daha kolay olmaktadır.

Tranvatik sonuçlar bazen panik ataklara sebep olabilir, konumuza göz atarak Panik Atak ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Beğendiyseniz Facebook‘tan Paylaşmayı Unutmayın.

] }
36 Beğen

Bir Cevap Yaz