Sakinleştirici ilaçlar? Faydaları ve Zararları

Sakinleştirici ilaçlar? Faydaları ve Zararları

Sakinleştirici ilaçlar, düşük dozda kişide gerginlik ve bulantıyı gidermek amacıyla kullanılmaktadır. İlaçlar beyindeki sinir sistemlerinin çalışmasını yavaşlatarak kişinin o anki davranışlarını yatıştırır. Yüksek dozda kullanılması uyku ilacı etkisi gösterilebilir. Sakinleştirici ilaçların diğer adları benzodiazepinler ve benzo’lardır. 

Sağlıklı bir insanda tansiyonun, şekerin yada kan oranının belli aralıklarda olması gerekiyorsa vücudumuzda da stres oranının belli bir aralıkta olması gerekir. Bu aralığın artmasına ilişkin doktor tavsiyesiyle sakinleştirici ilaçlar kullanılır. Günümüzde depresyon, anksiyete, panik atak gibi pek çok alanda sakinleştirici ilaçların kullanıldığını görmek mümkündür. Sakinleştiriciler rahatlama ve sakinleştirme etkisiyle kalmıyor, amnestik ve kas gevşetici özellikleri de bulunuyor.

Sakinleştirici ilaç kullanan bir tanıdığınız yada siz kullanıyorsanız ilk sığınacak kapınız ilaçlar olmasını kendi oto kontrolü elde tutmaya çalışmanızı öneriyorum. Çünkü sakinleştiriciler bir süreli faydalı olur lakin uzun süreçte kesin sonuç sağlamazlar.

Sakinleştirici ilaçlar

Sakinleştirici ilaçlar Zararlı Mıdır?

Sakinleştirici ilaçlar günümüzde artık en çok kullanılan ilaçlardan biri oldu. Günün stresi yorgunluğu karşısında sığınacak bir kapımız durumuna geldi. Kısa vadede ilaçların etkisinden kimse şüphe etmiyor aslında bi bakıma haklılar çünkü işe yarıyor. Ancak hepimizin de bildiği gibi anksiyete, depresyon ve bu ilacı kullanmanızı gerektiren diğer hastalıklar uzun süre devam edebiliyor. İşte bu noktada inkar edemeyeceğimiz gerçek karşımıza çıkıyor sakinleştirici ilaçlara bağımlı kalmak. Sürekli kullanım vücutta yan etkilere sebep olabilir.

Belli başlı risklerini derlemek gerekirse:

  • Beyin fonksiyonlarını yavaşlatıcı etkisi olduğundan beyni olumsuz etkiler.
  • Reaksiyon hızı azaldığında trafikte tehlikeye sebep olabilir.
  • Sakinleştirici ilaçlar sersemleştirme ve kas gevşetme etkileri olduğu için denge kaybına yol açabilir
  • Başka bir problemde bağımlılık yapmasıdır.
  • Sakinleştiricileri en fazla 8 hafta kullanabilirsin bu süreden sonra etkisi azalmaya başlayacaktır.
  • Mide bulantısı, baş dönmesi gibi yan etkileri olabilir

Sakinleştiricilerin takibinin doktorlar tarafından yapılması ve doktor önerisiyle kullanılması gerekiyor. Stresli geçen günlerde aldığınız ilaçlar yaşantınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Kimler Sakinleştirici ilacının Etkileri Nelerdir?

Sakinleştirici ilaçları aslında oldukça etkilidir. Yoğun geçen günlerde günümüzü daha iyi kontrol etmemizi sağlarlar. Ancak bu mükemmel özelliğinin bir bedeli var tabi üstte de belirttiğim gibi en fazla 4-6 hafta arasında kullanılması gerekmektedir. İlaçların başlıca etkileri şunlardır: 

  • Kolay bir şekilde uyumayı, uyku problemlerini çözer
  • Korku ve gerginliği azaltma etkisi vardır
  • Kaslarda gevşeme yapar
  • Vücudu ağırlaştırır ve sakinleştirir
  • Gün içerisindeki stresinizden arındırır
  • Kontrol mekanizmasını güçlendirir

Günlük yaşamın stresi bizi aşırı yorduğunda, dertler çekilmez duruma geldiğinde, uykusuzluk sorun olmaya başladığında ilk kapı sakinleştirici ilaçlar olmamalı. Böyle bir durumda ilk yapacağınız iş sakinleştirici ilacı kullanmak olmasın uzman bir hekimden yardım almak en önemlisidir. Bilinçsiz kullanılacak ilaçlar geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Bu sorunlarla karşılaşmamak için doktorunuzun önerdiği ilacı önerdiği dozda kullanmalısınız.

] }
100 Beğen

Bir Cevap Yaz