Karne Psikolojisi Nedir?

Karne Psikolojisi Nedir?

Karne Psikolojisi Nedir? Karne ve Çocuk Psikolojisi, okulların bahar tatiline girmesiyle birlikte gündeme gelen en önemli konulardan biri çocukların aldığı karneleridir. Karne, çocukların zekasının tek göstergesi değildir. Karne, okul tarafından ebeveynlere sunulan ve çocukların okul yaşamı konusunda ebeveynlere yol gösteren rehberdir. Alınan karneler aileler için çocukların okul yaşamı ve notlarının takibini kolaylaştırmak ile beraber çocuğun başarılı olduğu alanlarda ailelere yol gösterir. Bu yönden karneler aileler için bir utanç veya övünç kaynağı değildir.

Karne Psikolojisinde karne zamanı geldiğinde bazı aileler ve çocuklar heyecanlanırken bazıları ise yoğun bir kaygı ortaya çıkarmaktadır. Bu durum genel olarak anne babanın karneye olan yorumundan kaynaklanmaktadır. Karnesindeki düşük notlar tarafından aşağılanan, suçlanan çocuklar karnelerini kendi değerleri gibi görmeye başlarlar.

Karne Psikolojisi karne sadece ders başarısını göstermez. Çocukların sosyal ilişkileri, devamsızlıkları, ilgi duyduğu alanları hakkında da bilgiler barındırmaktadır. Çocuğunuz hakkında net bir bilgiye ulaşmak için karnede sadece notlara değil de tümüyle incelemenizi tavsiye ederim.

Karne Psikolojisi Nedir? Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Çocuklarımızın aldığı karnelere göre onları yargılamak yerine ilgilerinin ne olduğunu veya doğru olanı göstermek onlar için çok daha sağlıklı olacaktır.

Karne Psikolojisi yaşayan çocuklarda ailelerinden gördüğü baskı ve aşağılama yüzünden içe kapanma gibi sorunlar da görülebilir.

Çocuklarımızda böyle bir sorunla karşılaşmamak için bunlara dikkat etmeliyiz:

  • Yalnzıca kötü notlar değil iyi notlar da değerlendirilmelidir.
  • Çocuklarınızın karnelerini başka çocukların karneleri ile kıyaslamayın.
  • Kesinlikle şiddetten uzak durulmalıdır.
  • Eleştiren, aşağılayan, küçük düşüren sözlerden uzak durulmalıdır.
  • Karnesinden dolayı çocuk cezalandırılmamalı ve suçlanmamalıdır.
  • Karnesi iyi de olsa kötü de olsa eve gelen çocuğa sevgi ile yaklaşılması gerekmektedir.
  • Çocukların iyi notları övülmeli ve takdir edilmelidir. Kötü notlarında ise karşılarına geçip daha iyi hale getirmek için sevecen bir ortam kurulmalıdır.
  • Çocuğun karnesi ile ilgili düşüncelerini dile getirmek için ona fırsat sunulmalıdır.
  • Her çocuğun farklı alanlarda başarılı olabileceği bilindiği gibi ilgi duyduğu alan hakkında üzerine yoğunlaşmak gerekmektedir.

Çocuklara karneleri yüzünden daha temkinli yaklaşımınızı tavsiye ediyorum.

Karne Psikolojisi Nedir
Karne Psikolojisi

Karne İle İlgili Çocuğa Nasıl Yaklaşılması Gerekir?

Eve karne ile gelen çocuğa iyimser yaklaşmalıyız. Bunun yanı sıra aksi davranışlarda bulunursak çocuk karnesindeki kötü notlar yüzünden başka eğilimlere ilgi duyabilir.

Bunun olmaması için karne psikolojisini anlayıp çocuğunuza  daha iyi yaklaşımlarda bulunabilirsiniz. Karne ile ilgili çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır:

  • Çocuğun yetenek ve kapasitelerinin farkında olup kapasitesine ve yeteneğine uygun hedefler belirlemeli ve yanında olmalısınız.
  • Karnedeki iyi veya kötü notlar kişilik özelliklerinden farklı olarak değerlendirilmelidir. Alınan iyi veya kötü not çocuğunuzun başarılı veya başarısız olduğunu göstermez.
  • Karnenin hedefine uygun rehber olarak görülmeli ve çocuğun ilgi duyduğu alanlar tespit edilmeli ve onların üzerinde durulmalıdır.
  • Karnede ki iyi notlar da çok abartılmamalıdır.
  • Tatil sürelerinde çocuğa eziyet etmek yerine onların dinlenmesine ve eğlenmesine izin vermelisiniz.
  • Kendinizi çaresiz hissettiğiniz durumlarda kesinlikle bir uzmandan yardım almalısınız.

Bunlardan da anlayacağınız gibi çocuklarınızı karneleri ile yargılamayın. Onlara ne kadar değerli olduklarını ve neye ilgi duyduklarını konuşarak yaklaşımda bulunmanızı tavsiye ederim.

] }
60 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. 3 yıl önce

    Benimde oluyordu her çocukluk döneminde yaşanan sorunlar ve gayet açıklayıcı bir anlatım olmuş nasıl davranılması ve yaklaşım tutumuzun açıklama yeterli bilgilikte teşekkürler

Bir Cevap Yaz