Psikiyatri İlaçları, Psikiyatri İlaç İsimleri, Psikiyatri Raporu, Psikiyatri İlaçları Yan Etkileri

Psikiyatri İlaçları, Psikiyatri İlaç İsimleri, Psikiyatri Raporu, Psikiyatri İlaçları Yan Etkileri

Psikiyatri İlaçları, günlük hayatta her insan farklı koşullarda çalışmakta ve yaşamaktadır. Psikiyatri İlaç İsimleri Herkesin kendi hayatında sorun ettiği, içerisinden çıkamadığı olaylar bulunur. Çoğu zaman bu olayların üstesinden bir şekilde gelinse de arkasında bazı izler bırakabilir. Bu izlerin geçmesi için bazen zamanın geçmesini beklemek bazen de psikiyatri ilaçlarına yönelmek gerekmektedir. Psikiyatri ilaçları yan etkileri denildiğinde birçoğu insan önyargılı olarak yaklaşır. Fakat bazı problemlerin çözümü için bu ilaçlarında tıpkı baş ağrısında ağrı kesici kullanıldığı gibi kullanılması gerekmektedir. Psikiyatrik ilaç kullanımı reddedildiği durumda geleceğe dönük çok daha büyük problemlere yol açabilmektedir.

Psikiyatri İlaçları Nelerdir?

Psikiyatri İlaçları Nelerdir? Yüzyıllardır süregelen çeşitli problemlerden dolayı yüzlerce insan psikiyatri hastası olmuştur. Geçmiş yıllarda psikiyatri ilaçları henüz bulunmadığı için hastalar masaj, büyü ve hipnoz gibi yöntemler ile tedavi edilmeye çalışılmıştır. Fakat bu yöntemler istenen sonucu vermeyince hasta sayısı artış göstermiş ve akıl hastanelerine kapatmalar başlamıştır. Hal bu olunca insanlar psikiyatri hastalığına karşı çekingen bir tavırla yaklaşmaya başlamıştır. Psikiyatri ilaçlarının günden güne çoğalmasıyla beraber, birçoğu psikolojik hastalığın önüne geçilmiştir. Tüm bunlara rağmen halen psikiyatri ilaçlarına yönelik önyargı söz konusudur. Psikiyatri ilaçları, bu hastalıkları daha kolay bir şekilde atlatabilmek için kullanılması gereken ilaçlardır. Psikiyatri ilaçları kategori olarak ayrılmakta ve birçok çeşidi bulunmaktadır. En temel psikiyatri ilaçlarına örnek olarak şunları gösterebiliriz;

  • Antidepresanlar
  • Antipsikotikler
  • Duygu dengeleyici ilaçlar
  • Kişisel bozukluk ilaçları
  • Bağımlılık tedavisi ilaçları

Psikiyatri İlaç İsimleri

Psikiyatri İlaç İsimleri,

  • Cipralex
  • Citoles
  • Esram
  • Esmax
  • Eslorex
  • Secita
  • elitrex
  • Eslong
  • Esplus
  • Estilom
  • Lorsiram
  • tiopram
  • Zendor

Psikiyatri İlaçları Zararlı Mı?

Psikiyatri İlaçları Zararlı Mı? Halk arasında psikiyatri ilaçların tüketiminin zararlı olduğu söz konusudur. Birçoğu kişiden duyabileceğiniz olan bağımlılık yapar, insanı aşırı derece uyuşturur ve bundan mutlu eder, ağır yan etkileri vardır söylememeleri tamamı ile yanlıştır. Her ilaçta olduğu gibi Psikiyatri İlaçları Yan Etkileri bazı kişilerde yapabilir fakat bu durum herkeste yaşanacak diye bir kaide yoktur. Psikiyatri ilaçlarının bazıları ilk çıktığında bu özellikleri taşımaktaydı fakat gelişen teknoloji sayesinde bu yan etkiler minimalize edilmiştir. Hastaların büyük bir çoğunluğu bu şikayetleri yaşamamak ile beraber problemine çözüm bulmaktadır. Bütün psikiyatristler hastalarına zarar vermeme üzerine psikiyatri ilacı seçimi yapar. Bu sayede herhangi bir yan etkiyle karşılaşmazlar. Eğer ki psikolojik bir sorun varsa, doktorunuz da psikiyatri ilaçlarına yönelmenizi doğru buluyorsa, herhangi bir çekince yaşamadan tüketmeli ve tedavinizi tamamlamalısınız.

Psikiyatri İlaç İsimleri

Psikiyatri İlaçları Adet Gecikmesi Yapar Mı?

Psikiyatri İlaçları Adet Gecikmesi Yapar Mı? hormon dengesine etkilerde bulunmaktadır. Bu etkilerle beraberinde hormonsal bozukluklukların geçici olarak görülmesi çok doğaldır. Kadınlar tarafından psikiyatri ilaçlarının adet gecikmesi yaptığı yönünde bir söylem bulunmaktadır ve bu kısmen doğrudur. Her kadında olmasa da bazı kadınlarda psikiyatri ilaç kullanımı sonrası adet gecikmesi ve adet düzensizliği görülebilmektedir. Antideprasan kullanımı sonrasında oluşacak olan adet gecikmeleri ve düzensizliklerinin kişiyi korkutmasına gerek yoktur. Fakat bu düzensizlik iki ay üst üste hiç adet göremeyecek şekilde olursa bu durumda doktor bilgilendirilmeli ve jinekologa görünmelidir.

Psikiyatri İlaçları Yan Etkileri

Psikiyatri İlaçları Yan Etkileri Her ilaçta olduğu gibi psikiyatri ilaçlarında da bazı yan etkiler bulunmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte üretilen psikiyatri ilaçları önceye kıyasla çok daha az yan etkiyi barındırmaktadır. Psikiyatri ilaçlarında görülen yan etkileri herkeste görülmez. Kişiden kişiye değişiklik göstermek üzere görülme ihtimali vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda psikiyatri ilaçlarının yaklaşık olarak her 100 kişiden 1 kişide yan etki gösterdiği saptanmıştır. Psikiyatri ilaçlarının yan etkileri ise şu şekilde listelenebilir;

  • Kan şekerinin yükselmesi
  • Devamlı açlık hissi
  • Orgazm süresinde artış
  • Uykusuzluk ve halsizlik
  • Baş dönmesi
  • Huzursuzluk
  • Bacaklarda ve kollarda titreme
  • Kas kasılması
  • Cinsel isteğin azalması
  • Çarpıntı ve yüksek miktarda terleme
  • Ağız kuruluğu

Psikiyatri İlaçların Faydaları

Psikiyatri İlaçlarının Faydaları Kişilerin yaşadığı bazı durumlar ruhsal bozukluklara veya kişilik bozukluklarına sebebiyet verebilmektedir. Bu tarz bir durum yaşandığında doktorlar tarafından psikiyatri ilaçları kullanımı önerilir. Psikiyatri ilaçlarının faydaları şu şekildedir;

  • Tedavi sürecini hızlandırır.
  • Tedavi sürecinin kolaylaşmasına olanak sağlar.
  • Kişinin duygusal açıdan iyi hissetmesini sağlar.
  • Beyinde salgılanan nörotransmitter seviyesini arttırır.
  • Vücuttaki ağrıları azaltır.
  • Aşırı heyecanın normalleşmesini sağlar.
  • Uyku sorunlarının önüne geçer.

Psikiyatri İlaçları Kilo Aldırır Mı?

Psikiyatri ilaçları Kilo Aldırır Mı?, iştah açıcı etki yan etkiye sahiptir. İştahın açılması birçoğu hastada görülmektedir. Buna bağlı olarak kilo alma ihtimali de yüksektir. Psikiyatri ilaçları özellikle şeker ve yağ isteğini arttırmaktadır. Bazı hastalarda ise iştah açıcı etki yerini bazal metabolizma hızının düşüşüne bırakmaktadır. Metabolizma hızı yavaşladığı durumda hasta aynı beslenme düzenine devam etse dahi hızlı sindiremeyeceği için yağ olarak vücutta kalmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda psikiyatri ilacı kullanan kişilerin tedavi süresi boyunca ortalama olarak 5 kilogram aldığı saptanmıştır. Psikiyatri ilacı kullanırken kilo almamak için bazı detaylara dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Günlük 30 dk tempolu yürüyüş ve beslenmeye dikkat edilmesi durumunda sabit kiloda rahatlıkla kalınabilir.

Psikiyatri İlaçları

Psikiyatri İlaçlarını Kimler Yazabilir?

Psikiyatri ilaçlarını Kimler Yazabilir? reçeteli olarak yazılabilmektedir. Özellikle bağımlılık etkisi yaratan ilaçlar yeşil reçete ile yazılmaktadır. 2018 yılından önce aile hekimleri bazı psikiyatri ilaçlarını yazabilmekteydi fakat alınan yeni karar ile beraber psikiyatri ilaçlarını yazmak için uzman hekim raporu olması gerekmektedir. Ayrıca Psikiyatri İlaç Raporu aile hekimleri uzman hekim raporu olması halinde maksimum iki kutu olacak şekilde psikiyatri ilacı yazabilmektedir. Psikiyatri ilacını yazabilmek için uzman hekim veya nörologa ihtiyaç bulunmaktadır. Hastaya doğru teşhisin konulması ve doğru seçim yapılması için psikiyatri gözetiminde ilaç yazılması daha doğru bir seçenek olmaktadır.

Psikiyatri İlaçlarının Cinselliğe Etkisi

Psikiyatri İlaçlarının Cinselliğe Etkisi, Cinsellik hayatımızın bir parçasıdır. Özellikle evli olan çiftler psikiyatri ilaçları kullanımı ile beraberinde cinselliğe ne gibi etkileri olduğunu merak etmektedir. Psikiyatri ilaçlarının yan etkilerinde cinsel isteğin azalması, ereksiyon problemi ve orgazmda zorluk yaşanması ihtimalleri mevcuttur. Bu yan etkiler herkeste görünmese de ufak bir oranda görünmektedir. Psikiyatri ilaçları kişinin problemlerine çözüm olsa da cinselliğe olumsuz etkiler yaratabilmektedir. İlaç kullanımı ile görülebilecek olan orgazm bozukluğu, ereksiyon problemi ve cinsel isteğe doymama hissi kalıcı değildir. İlaç kullanımının sona erip tedavinin tamamlanması ile birlikte tüm bu problem ortadan kalkmakta ve hasta eski cinsel hayatına geri dönebilmektedir.

Psikiyatri İlacını Bırakmak Zararlı Mıdır?

Psikiyatri İlacını Bırakmak Zararlı Mıdır, Her ilaçta olduğu gibi psikiyatri ilaçlarında da belli bir kullanım süresi mevcuttur. Birçoğu hasta yalnızca psikiyatri ilaçları için değil her ilaçta o an düzeldiğini düşünerek kullanımından vazgeçmektedir. Fakat bu durum yapılabilecek en büyük hatalardan birisidir. Dışarıdan problem çözülmüş gibi görünse de bir süre sonra problem tekrar meydana gelmekte ve çok daha şiddetli bir hale bürünmektedir. Psikiyatri ilaçlarının aniden bırakılması birçok zararı beraberinde getirmektedir. Psikiyatri ilacının aniden bırakılmasıyla birlikte en çok görülen yan etkileri baş dönmesi, dengesizlik, halsizlik ve baş ağrısı semptomlarıdır. Psikiyatri ilacı aniden bırakılırsa hastalık katsayısı daha da artabilir ve daha büyük problemlere yol açabilir. Depresyona girmek ile beraber aşırı sinirde bazı hastalarda görülmektedir. Hekim kontrolünde alınan psikiyatrik ilaçlar aniden değil belirli bir düzen dahilinde bırakılmalıdır. Hekimler verilen psikiyatri ilaçlarının dozunu her geçen gün azaltır ve en sonunda tamamıyla keserler. Uygulanabilecek en doğru yöntemde budur. Buna bağlı olarak psikiyatri ilaçları isteğe bağlı olarak bırakılmamalıdır.

FAQ

Antipsikotikler psikiyatri de sık kullanılan ilaç gruplarından biridir.

Uzman hekimler tarafından yazılmaktadır.

Tedavi sürecini hızlandırır, aşırı heyecanın normalleşmesini sağlar.

119 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. Psikiyatri ilaçları hakkında bilinmesi gereken herşeyi açıklamışsınız. Hiç bir detay atlanmamış. Çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.

  2. 3 yıl önce

    İyi ki bu konuya açıklık getirmişsiniz bilgi vermişsiniz Çünkü sürekli kafamda sorguluyor dum Şu an hepsini detaylı bir şekilde öğrenmiş oldum

  3. Emeğinize sağlık yazıyı çok beğendim ve bazen ilaçlar bile piskolojimizi duzeltemiyor

Bir Cevap Yaz