Psikolojik El Titremesi Nedir?

Psikolojik El Titremesi Nedir?

Psikolojik el titremesi aynı zamanda tremor olarak da adlandırılmakta olan bir komplikasyondur. Ellerde çoğunlukla görülmekte olan bu titreme halinin belirli durumlarda kol ve bacaklarda da görülmesi söz konusu olmaktadır. Psikolojik el titremesi ile karşılaşılması durumunda farklı nedenlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

El titremesinin psikolojik olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikli olarak fizyolojik bir muayene yapılması ve altta yatan farklı bir hastalık olmadığının anlaşılması gerekmektedir. Bu tetkikler sonrasında ise psikiyatrik olarak herhangi bir tanı olup olmadığının incelenmesi gerekmektedir.

El titremesinin herhangi bir sağlık sorununa bağlı olmadan da görülebilmesi de söz konusu olmaktadır. Fakat bu durum oldukça az görüldüğü için öncelikli olarak tüm tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

El Titremesinin Nedenleri Nelerdir?

El titremesinin nedenleri fizyolojik ya da psikolojik olarak değişkenlik göstermekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Heyecan, stres ya da korku durumları
  • Kafein tüketiminin fazla olması
  • Belirli bir çatışma durumu içerisinde kalınması
  • Travmatik geçmiş yaşantılar
  • Epilepsi
  • Hipertiroid
  • Beyin ve damar hastalıkları
  • B12 eksikliği

Bu nedenlerin yanı sıra çok nadir de olsa el titremesi Parkinson belirtisi olarak gösterilebilmektedir. Fakat bu hastalık belirtileri içerisinde en az görülen belirtisi el titremesi olarak bilinmektedir.

El titremesinin genel olarak görülmemesi durumunda kısmi olarak yorgunluk ya da açlık halinde de meydana gelebilmektedir. Fakat bu durum her zaman olması halinde diyabet ya da tansiyon gibi hastalıkların habercisi olduğu bilinmektedir.

Psikolojik el titremesi
Psikolojik el titremesi

El Titremesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

El titremesi tedavisinin yapılması için öncelikli olarak hangi nedenle ortaya çıktığının tespit edilmesi gerekmektedir. İlk teşhis süreci için Nöroloji uzmanına başvurulması gerekmektedir. Bu birimde yapılan muayeneler sonucunda ortaya çıkan teşhis ile tedaviler yapılmaktadır.

Kalp ya da tansiyona bağlı bir titreme olması durumunda düzenli ilaç kullanımı gerekli olurken Psikolojik el titremesi teşhisi olması durumunda ise bir psikoterapi desteği gerekli olmaktadır.

Psikolojik olarak ortaya çıkan el titremesi için de ilaç tedavisinin uygulanması söz konusu olurken aynı zamanda bu komplikasyonun ortaya çıkma sürecinde hangi travmatik nedenlerin ya da hangi duygu durumunun baskın faktör olduğu göz önünde bulundurularak uzun süreli bir terapi planlaması yapılmaktadır.

El Titremesi Türleri Nelerdir?

El titremesi türleri ortaya çıkma nedenlerine göre farklılaşmakta olup şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Esansiyel Tremor: Herhangi bir nedene bağlı olmayan el titremesi olarak bilinmektedir.
  • Parkinson Tremor: Hareketsizlik durumunda ortaya çıkan titreme hali olarak bilinmektedir. Parkinson hastalığının belirtileri arasında gösterilmektedir.
  • Distonik Tremor: Kaslarda oluşan kontrolsüzlük hali olarak bilinmektedir. Distoni hastalığının belirtisi olarak da bilinmektedir.
  • Fizyolojik Tremor: İlaçların yan etkisi olarak ortaya çıktığı gibi aynı zamanda alkol ya da madde bağımlısı olan kişilerde de görülmesi söz konusu olmaktadır.
  • Serebellar Tremor: Beyincikte oluşan hasarlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
  • Psikojenik Tremor: Heyecan, kaygı ve strese bağlı psikolojik hastalıklar nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

el titremesi

Psikolojik El Titremesi Nasıl Anlaşılır?

Psikolojik el titremesinin anlaşılabilmesi için öncelikli olarak farklı bir fizyolojik nedene bağlı olmadığının anlaşılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra şu belirtilerin görülmesi durumunda titremenin psikolojik olduğu anlaşılabilmektedir:

  • Genellikle heyecan ve stres durumlarında ortaya çıkmaktadır.
  • Kişinin dikkatinin farklı yöne verilmesi durumunda titreme azalmaktadır.
  • Dinlenme ya da yorgunluk haline duyarlılığı söz konusu değildir.

Psikolojik el titremesi bu şekilde ortaya çıktığı için tedavi süreçlerinde de öncelikli olarak heyecan ve stres hallerinin yönetilmesi önemli rol oynamaktadır. Aksi durumda yalnızca ilaç kullanılarak yapılabilecek bir tedavinin yeterli olmadığı bilinmektedir.

] }
84 Beğen

Bir Cevap Yaz