Uyku Bozuklukları ve Tedavi Süreci

Uyku Bozuklukları ve Tedavi Süreci

Uyku bozuklukları ve tedavi süreci nasıl işliyor? Pek çok akıl hastalığına uyku bozuklukları eşlik edebilse de önce yalnızca uyku bozuklukları gelişebilir. Uyku yalnızca zihinsel yaşamın önemli bir parçası değil, hem de hormonal regülasyonda önemli rol oynayan bir süreçtir. Uyku bozukluğunun sebebi belirlenip tedavi edilmeli, sebebine göre ilaç verilmelidir. Başlıca uyku bozuklukları olarak şu noktaları sıralayabiliriz. Uykusuzluk; uykuya dalmak zorlaşır. Psikiyatrik bir tanı olup olmadığı ve sınıflandırılması çok karmaşıktır. Uykuya dalmadaki güçlüğün diğer ruhsal hastalıklardan sonra ortaya çıktığını, uykuya dalmadaki zorluğun hastalığı tedavi ederek ortadan kalktığını iddia etti. Bu, günlük hayatımızda oldukça yaygındır. Çoğu hasta bir doktora danışmaz. Genellikle kendi kendine düzelme eğiliminde olmasına karşın, daha ciddi bir akıl hastalığının habercisi olabilir. Bu sebeple dikkatli bir gözlem gerektirebilir.

Uyku Bozuklukları Belirtileri Nelerdir?

Çok fazla uyku; aşırı uyku ve gündüz uyku hali olarak ikiye ayrılır. Kelimenin gerçek anlamının çok uyarlanabilir olması, diğer akıl hastalıkları eşlik ediyor. Her zaman patolojik olmayabilir. Kişilik özelliklerinden ya da aile duyarlılığından kaynaklandığı düşünülmektedir. Şiddetli akciğer ve karaciğer hastalığı, beyin hastalığı ve kalp yetmezliğinde aşırı uyku olabileceği için hasta muhakkak doktora gönderilmelidir. Antidepresanlar ya da uyarıcılar ile kolaylıkla düzeltilebilir. Uyurgezerlik; genelde uykuya daldıktan hemen sonra görülen kişi aniden uyanır ve bazı otomatik hareketler yapar. Bu eylemler yürüme, giyinme, tuvalete gitme, araba kullanma vb. Olabilir.

Uyku Bozuklukları ve Tedavi Süreci

Altta yatan beyin patolojisi önerilmiş olmasına karşın, henüz hiçbir bulgu bulunamamıştır. Diş gıcırdatma; bu hekimler için yaygın bir uyku bozukluğudur. Sürekli vakalarda diş, diş eti ve çene sorunlarına neden olabilir. Stres altında artacaktır. Rüyalar sıkıcıdır; genelde herkes uykuda korkunç rüyalar görür. Uyku bozuklukları sırasında normal uykuya ilave olarak, rüya bozukluklarından muzdarip kişiler de rüya görüp korku içinde uyanabilir. Genellikle geceleri REM sırasında ortaya çıkar.

Uyku felci; Uyku felci, vücudun uyandıktan hemen sonra hareket edememesi ya da uykuya dalmadan önce nadiren geçici olarak hareket edememesi manasına gelir. Bilinci bütünüyle açık olmasına karşın insanları hareket edemez hale getiriyor. Akıl hastalığı nörolojik hastalıkların ve bazı hastalıkların bir sonucu olabileceğinden, kronik uykusuzluğu olan hastalar EEG, beyin MR, demir eksikliği anemisi ve kan B6, B12 ve folik asit gibi tıbbi muayenelere tabi tutulmalıdır. Uyku bozuklukları için kesinlikle Doktor ve nörolog değerlendirmeyi yapın.

 

] }
34 Beğen

Bir Cevap Yaz