Pedagog Nedir Ne İş Yapar?

Pedagog Nedir Ne İş Yapar?

Pedagog Nedir? erken çocukluk dönemine hitap eden bir psikolojik uzman unvanıdır. Hitap ettiği yaş aralığı 0-12 olarak bilinmektedir. Pedagog çocukların psiko sosyal gelişim süreçlerine dair değerlendirme yaparak, ihtiyaç halinde davranış ve duygu düzenleme alanında da destekleyici çalışmalar yapmaktadır.

Pedagog, çocukların davranış problemlerine çözüm üretmekte olan bir uzman olurken aynı zamanda anne ve babalara yönelik de doğru ebeveynlik tutumunun nasıl olması gerektiğine ilişkin eğitimler vermektedir.

Bir uzmanın pedagog olabilmesi için pedagoji alanında yeterliliğe sahip olması gerekmekte ve bununla birlikte destekleyici olarak da farklı terapi ekollerinden destek alarak alternatif çözümler üretmesi beklenmektedir.

Pedagog Nedir? Kimdir? Çalışma Alanları Nelerdir?

Pedagog çalışma alanları çocuk ve ebeveyn tutumları ile sınırlandırılmakta olup şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Çocukların doğduğu andan itibaren bakım veren kişiler ile güvenli bağlanmayı gerçekleştirmelerine yönelik yönlendirmeler yapmak
  • Çocukların okula başlama sürecinde okula uyum süreçlerini desteklemek
  • Aile içerisinde yaşanan yanlış davranış kalıplarını düzenleyerek doğru ebeveyn tutumlarının gösterilmesine yönelik çalışmalar yapmak
  • Çocuklarda görülen alt ıslatma, tırnak yeme, saldırganlık gibi davranış bozukluklarına etkili çözümler üretmek
  • Anne ve çocuk ilişkisi, baba ve çocuk ilişkisi üzerine odaklanarak çocuğun davranışlarında ve duygu dünyasında düzenlemeler yapmak
  • Çocukların gelişim dönemlerine ilişkin takip yaparak gelişim geriliği gibi durumlara yönelik yönlendirmeler yapmak
  • Çocukların cinsel kimlik geliştirme sürecinde ne şekilde bir yol haritası belirleneceğine yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapmak
  • Çocukların akran ilişkilerinde yaşamış oldukları zorlukları çözebilecekleri beceriler edinmelerini sağlamak
Pedagog Nedir
Pedagog Nedir

Pedagog Nedir? Olma Yolları Nelerdir?

Pedagog olma yolları her ülkede farklıklar içermektedir. Bazı ülkelerde doğrudan Pedagoji bölümleri bulunurken Türkiye özelinde Pedagoji adı altında bir lisans programı bulunmamakla beraber psikoloji ya da psikolojik danışmanlık lisanslarından mezun olunduktan sonra pedagoji alanında ihtisas yapılabilmektedir.

Pedagog nedir, pedagog çalışmaları ve pedagog olmak için öncelikli olarak üniversitelerin belirtilen lisans programlarından mezun olunması gerekmektedir. Daha sonra uzmanlık alanları belirlenirken çocuğa ilişkin sertifika programlarına katılım sağlanmalı ve bu alanda bir uzmanlaşma elde edilmesi gerekmektedir.

Uzmanlık alanı yüksek lisans ile de sağlanabilmektedir. Fakat yüksek lisans programları da doğrudan pedagoji değil yine psikoloji ya da psikolojik danışmanlık olarak alınması gerekmektedir.

Pedagoglar Nerelerde Çalışır?

Pedagogların çalışma sahaları çocuk ve ailenin olduğu yerler olarak bilinmektedir. Bu nedenle başta okullar ve kreşler olmak üzere farklı danışmanlık merkezlerinde de çalışmaları söz konusu olmaktadır.

Pedagog olduktan sonra bireysel olarak bir ofis açılması ve bu ofis dahilinde danışan görülmesi de mümkün olmaktadır. Fakat bunun için bir iletişim ağı ve reklam bütçesinin oluşturulması gerekmektedir.

Birden fazla pedagog ile ortak olarak da bir danışmanlık ofisinin açılması mümkün olmaktadır. Bu ofislerde farklı uzmanlık alanında olan danışmanlar da çalışabilmekte ve bu sayede daha çeşitli alanlarda destek verici çalışmalar yapılabilmektedir.

Pedagoglar aynı zamanda mahkemelerde ya da adliyelerde de çalışabilmektedirler. Bunun için kamuda çalışma şartlarını sağlamaları ve bu doğrultuda ilgili alanlarda yeterlilik göstermeleri gerekmektedir.

Pedagog nedir
Pedagog nedir

Çocuklar İçin Hangi Durumlarda Pedagog Desteği Gereklidir?

Çocuklar için pedagog desteğinin gerekli olduğu durumlar öncelikli olarak çocukların gelişim takiplerinin yapılacağı 0-6 yaş aralığı olarak bilinmektedir. Bu dönemde çocuğun kendi yaşının özelliklerini gösterip göstermediğinin anlaşılabilmesi için düzenli olarak takip edilmesi önemli olmaktadır.

Çocukların anaokulu ya da kreşe başlamasından itibaren davranış problemleri de ortaya çıkabilmektedir. Bu problemlerin ortaya çıkmasından sonra çözümlenmesi sürecinde bir uzman desteği ile süreç daha sağlıklı yürütülebilmektedir.

Pedagog desteği, aile içi ilişkilerin düzenlenmesine yönelik de alınabilmektedir. Bunun için ailenin hep birlikte destek sürecine katılması gerekmektedir.

] }
69 Beğen

Bir Cevap Yaz