Çocuklarda Psikolojik Rahatsızlık Nedir?

Çocuklarda Psikolojik Rahatsızlık Nedir?

Çocuklarda psikolojik rahatsızlık nedir? Çocuklarda psikolojik rahatsızlık, çocuklarda psikolojik rahatsızlıklar olduğunda aileler ilgili uzmanlara başvurmayı biraz askıya almaktadırlar. Çocukların fiziksel bir sıkıntısı olduğu doktora gitmekten çekinmezken konu psikolojik olduğunda bu kadar üzerlerinde durmuyorlar.

Aileler çocuklarının psikolojik rahatsızlıklarından dolayı bir uzmandan yardım alma konusunda biraz tutucular. Sıkıntılarının kendi kendine geçebileceğini veya dönemsel olduğunu düşünerek uzman kişilere başvurma süresini biraz uzatıyorlar. Ancak aslında çocukluk dönemi, ileride kişilerin daha ciddi sorunlar yaşamamaları için önlem alınabilecek en önemli dönemdir. Fakat geçmiş yıllara kıyasla çocuk psikolojisindeki rahatsızlıklara gösterilen ilgi artmaktadır. 

Birazdan bahsedeceğimiz çocuklarda psikolojik rahatsızlıklardan herhangi birisini çocuğunuzda farkettiyseniz mutlaka bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederim. Çünkü siz farkında olmasanız da çevrenizdeki veya dışarıdaki birçok aile çocuğundaki psikolojik rahatsızlıklardan dolayı uzmanlara veya hastanelere başvurmaktadırlar. 

Çocuklarda Psikolojik Rahatsızlık Nelerdir?

Çocuklarda birden fazla psikolojik rahatsızlık görülebilmektedir. Bunların gerek yaşadığı çevre gerekse aile içi sorunlardan kaynaklı olabilmektedir. Çocuklar aile içi şiddet, anne baba ayrılığı, aile fertlerinden birinin kaybı , okul değişikliği veya taşınma gibi sorunlardan dolayı psikolojileri bozulabilir. Bununla beraber çocuklarda psikolojik rahatsızlıklarda görülebilir. Bu rahatsızlıklar bazı ailelerde fiziksel  etkisi olmadığı için önem arz etmese de bu konular üzerinde de ailelerin ilgili olması gerekmektedir.

Çocuklarda Psikolojik Rahatsızlık

Çocuklarda birden fazla psikolojik rahatsızlık görülebilir. Çocuğunuzun anormal davranışları veya olağan dışı davranışlarını fark ettiyseniz uzman kişiler ile iletişime geçiniz. 

Çocuklarda görülen psikolojik rahatsızlıklar:

  • Öğrenme Bozuklukları
  • Tik Bozuklukları, Kekemelik
  • Kaygı Bozuklukları
  • Yeme Bozuklukları
  • Otizm
  • Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
  • Okuma Bozukluğu
  • Dürtü Kontrol Bozukluğu
  • Takıntılar
  • Okul Korkusu
  • Alta kaçırma
  • Davranış Bozuklukları
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk bunların birkaçına örnektir.

Çocuğunuzda böyle durumlar ile karşılaşıyorsanız hiç gecikmeden uzman doktorlarla  veya psikologlarla iletişime geçmenizde fayda var.

Çocuklardaki Psikolojik Rahatsızlık Ailenin Etkisi Nedir?

Çocuklardaki psikolojik rahatsızlıkların  en büyük hatalarından biri anne babanın çocuklarını tanımaya çalışmadan etraftan duyduklarıyla çocukları bir şeylere zorlamalarıdır.

Çocukların ilgi alanları ve yeteneklerini gözlemleyip onları hobi haline getirmelerini sağlamalıdırlar. Unutmamalıyız ki her çocuk birbirinden farklıdır. Bundan dolayı her çocuğun ilgi duyduğu alan ve yetenekleri de farklıdır. Onları yeteneklerini ve ilgilerini keşfetmesinde destekleyip yanlarında durmak gerekmektedir. Kimi çocuğa iyi gelen, onu geliştiren şeyler yine başka bir çocuğa yetersiz ve başarısız hissetmesini sağlayabilir. Bu sebepten dolayı anne ve babalar çocukları ile daha çok zaman geçirip onları tanımaya çalışmalıdırlar.

Bir diğer yaygın ve sık görülen hata ise çocukların kendi anne ve babalarını rol model aldıklarını unutuyor olmamızdır. Örneğin, ailesi tarafından çok fazla televizyon izliyor diye uyarılan çocuk ailesinin hala televizyon izlediğini görüyorsa bu bir hatadır. Ailenin çocukla beraber kendi davranışlarını da değiştirmesi gerekmektedir. Çocuklarımız hiç kitap okumuyor diye üzülürüz ama kendimiz de kitap okumayız.

Kısacası çocuklarımıza doğumundan itibaren örnek bir aile sevgisi göstermeli ve onları davranışlarımızla etkilemeliyiz. Onların tanımak için zaman ayırmalı ve bizleri rol model aldıklarını unutmamalıyız.

] }
49 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. Anaokulu ögretmeniyim ilgi ile sizi takip ediyorum teşekkürler

Bir Cevap Yaz