Çocuklarda Tikler Ve Takıntılar Nelerdir?

Çocuklarda Tikler Ve Takıntılar Nelerdir?

Çocuklarda tikler ve takıntılar nelerdir? Çocuklarda tikler ve takıntılar konusu incelenmeden önce  tik kelimesinde anlatılmak istenenin ne olduğunu ve takıntı ile farklılıklarını bilmek gerekmektedir.

Tik, istemsiz olarak yapılan ve belirli bir amacı olmayan bastırılabilir hareketlerden oluşmaktadır. Tikler belli bir duruma veya olaya karşı düzenli olarak verilen hareketlerdir. Bu tepkilere sürekli boğaz temizleme, göz kırpma, sözcükleri tekrar etme gibi birçok örnek verilebilir. Takıntı ise kendi zihnimizde istemsizce oluşan dürtüler,düşüncelerdir. Takıntıları olan insanlar takıntı duydukları şeye karşı kendilerini daha rahat hissetmek için değişik davranışlarda bulunurlar.

Çocuklarda tikler genel olarak 7-12 yaş aralığında sıklıkla görülmektedir. Tikler bazı durumlarda kısa sürede geçerken, bazı durumlarda ise bir seneden daha uzun süre devam edebilmektedir. Tikler genellikle çocuk büyüdükçe geçmektedir fakat bazı durumlarda  daha kalıcı hale gelip yetişkinlik dönemlerinde de görülmektedir.

Çocuklarda görülen tikler burun çekme, yüz buruşturma, göz kırpma vb. şeklindedir.

Çocuklarda Tikler
Çocuklarda Tikler

Çocuklarda Tikler Ve Takıntılar

Çocuklarda görülen tiklerde büyük bir etki genetik faktörlerindir. Tiklere beyninin bir kısmındaki işlevsel problemin sebep olduğu bilimsel bir bilgidir.

Genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörlerin de tikler üzerinde etkisi bulunmaktadır. Çocuklarda birden fazla tik bulunuyor ise ve anne baba gerekse öğretmenleri yapmaması konusunda uyarıyorlar ise çocuklar daha sık yapmaya başlarlar. Tik yapmaktan gerilen ve utanan çocuklar bunu yapmamaya çalıştıkça daha da fazla yapmaya başlarlar. Tiklerin çocuklara fiziksel herhangi bir zararı yoktur. Ancak sosyal yaşantı ve duygusal açıdan zarar verebilir. Çocuğun tikleri olmasından rahatsızlık duyan ve hatta yapmamalarını sert bir şekilde söyleyen hatta döven aileler çocuklarda psikolojik hasar bırakmaktadırlar.

Çocukların istemsizce sahip olduğu tikler arkadaş çevrelerinde de alay konusu olabilmektedir. Bu durum çocukların içe kapanmasına, okula gitmesine veya arkadaşları ile oyun oynamak istememesine sebep olabilir.

Sonuç olarak tikler ve takıntılar bir arada görülür. Tiki olan çocukların yarısında takıntılarda bulunmaktadır. Bunun sebebi  tik ve takıntıların beynin benzer bölgesinde bozukluk sebebiyle ortaya çıktığındandır.

Çocuklarda Tik Ve Takıntılar İçin Aileler Ne Yapmalıdır?

Çocuklarda tikler ve takıntılarda aileler oldukça dikkatli davranmalıdır. Genellikle aileler çocuklarında bulunan takıntı ve tikleri daha çok kendileri dert edinip takıntı haline getirebilirler.

Çocuklar tiklerini isteyerek veya şımarıklıktan dolayı yapmazlar. Çocuklarda tikler ve takıntılar tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Tedavi edilebilmesi için aile içerisinde daha önce tiki olan birilerin olup olmadığı araştırılır. Daha sonra bu tiklerin neden ortaya çıktığını anlamak için çevresel faktörler üzerinde geniş kapsamlı bir  araştırma yapılır. Tiklere neden olan durumlar bulunup, bu durumlar üzerinde tedaviler başlanır. 

Kısacası, ailelerin yapmaması gereken en önemli şey çocuklara karşı anlayışlı ve sakin olmalıdırlar. Bu durum hakkında nasıl başa çıkacaklarını bilmiyorlarsa bir çocuk doktoru veya uzman bir psikolog ile iletişime geçmenizi tavsiye ederim.

Takıntılar için ise doktorunuzla iletişime geçip yaş uygunluğuna göre ilaç kullanmanızı tavsiye ederim.

] }
48 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. 3 yıl önce

    Çok açıklayıcı anlatmışsınız elinize ağzınıza sağlık

Bir Cevap Yaz