Pandemi Psikolojisi Nedir?

Pandemi Psikolojisi Nedir?

İnsanın beden ve ruh sağlığı bir bütündür. Pandemi psikolojisi her ne kadar kişileri kötü etkilese de bu durumu en az hasar ile atlamak için tüm dünya elinden geleni yapmaktadır. Bu bütünlük içerisinde beden sağlığı korunduğu kadar ruh sağlığının korunması için de gereklilikleri yerine getirmek önemlidir. Korona virüs, beden sağlığını etkilediği kadar psikolojik olarak da insanları etkilemektedir. Tüm dünyanın görünmez bir düşman ile mücadele etmesi haliyle insanları yıpratmaktadır.

İzole bir yaşam sürmeye başlayan insanlık, psikolojik olarak da zor zamanlardan geçmektedir. Bu durum duygu ve davranışlara oldukça fazla yansımaktadır. Ortaya çıkan bastırılmış duygular çok yoğun olarak yaşanmaktadır. Pandemi öncesi psikolojik rahatsızlığı olmayan bir kişi bile, pandemi süresince kendini stres altında hissetmektedir. Kaygı, sinir veya umutsuzluk gibi duygular ikili ilişkiler üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır.

Pandemi Psikolojisi

Pandemi Psikolojisi ve Olumsuz Etkileri

Tüm dünyayı ele geçiren bu süreçte pandemi psikolojisi doğrudan insanları etkilemektedir. Pandemi sürecinin insanları psikolojik olarak nasıl etkilediğini birkaç maddede görebiliriz.

  • Negatif duyguların çok daha fazla hissedilmesi insanları olumsuz etkilemektedir. Kaygı, sinir, anksiyete, depresiflik, çaresizlik gibi olumsuz duygular günlük yaşantıları da etkisi altına almaya başlamıştır. Bu gibi durumlar iş ve sosyal yaşantıyı etkilemektedir.
  • Yaşanılan olaylara karşı sabır seviyesinde düşüş görülmeye başlandı. Eskiden günlük yaşamın getirdiği sorunlar ile baş etme yolları bulan insanlar artık dayanıklılıklarını kaybetmeye başladılar. Bu durum ise güçsüzlüklere sebep olmaktadır.
  • İzole bir yaşam sürmenin getirdiği negatiflikler ise insanları fiziksel ve ruhsal olarak yormaya başladı. Evlere kapanan insanların sosyal hayatları kalmadığı için bu durum kişileri yıpratmaktadır.
  • Doğada vakit geçirmek, arkadaşlar ile buluşmak, dışarıda yapılan birçok aktivitenin artık yapılamaması gibi sebepler ise ruh sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Bu durum insanlarda engellenmiş hissini ortaya çıkardı.
  • Ev ve iş hayatı arasında dengeli bir yaşam süren kişiler sadece evden çalışma sistemi ile özel alanlarını kaybettiler. Özel alanların kaybedilmesi ve yaratılamaması ise davranışlara olumsuz olarak yansıdı.
  • Gelecek planları herkes için önemlidir. Bir ay, bir yıl sonrasını hayal etmek ve planlamak insanı motive eden bir durumdur. Fakat pandemi ile insanların önünü görememeleri endişelere sebep olmaktadır. Endişe ise beraberinde kaygıyı getirmektedir.
  • Covid-19 virüsü yüzünden kendilerini güvende hissetmeyen insanlar da alışkanlıklar ortaya çıkmaya başladı. Çok daha fazla el yıkamak, temel ihtiyaçlar için evden çıkmamak, temizlik hastalıkları gibi durumları tetikledi. Obsesiflik boyutlarına varan rahatsızlıklar ortaya çıktı.

Sağlıklı Beden, Sağlıklı Ruh Hali

Zihinsel olarak sağlıklı olmak aynı zamanda insanları bedenen de güçlendirecektir. Birçok aktiviteyi yapmak için insan kendini motive edecektir. Negatif durumları pozitife çevirmek insanın kendi elindedir. Pandemi yüzünden karantinada olabiliriz. Fakat bu karantina, zamansızlıktan şikâyet edilen her şeyi yapmak için bir fırsat gibi düşünülmeli ve pandemi psikolojisi sağlam tutulmaya çalışılmalıdır. Yalnız olmadığınızı, bu durumu yaşayan herkesin benzer duygular içerisinde olduğu bilinmelidir.

 

] }
49 Beğen

Bir Cevap Yaz