B12 Eksikliği Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

B12 Eksikliği Psikolojik Belirtileri Nelerdir?

B12 eksikliğinin belirtileri sadece kişinin biyolojik durumuna etki göstermez. Yaşanılan herhangi bir hastalıkla psikoloji bir bütün halinde olur. Psikolojiyi etkileyen sebepler vücudumuzda bir etki bırakabilirken vücutta oluşan eksiklik gibi bir durum da psikolojiyi tetikler. B12 eksikliği rahatsızlığında en sık görülen psikolojik etki hastaların depresyona girmeye meyilli hale gelmesidir.

Sağlıklı bir insanda B12 vitamini 500 pg/ml ile 800 pg/ml arasında seyir gösterir. Eğer bu değer 200 pg/ml’nin altında bir değer olursa eksiklik teşhisi konur. B12 eksikliği ile ortaya çıkan psikolojik etkenler şöyledir:

  • Anemi
  • Depresyon
  • Sinirlilik
  • Unutkanlık
  • Halsizlik

B12 eksikliği ile ortaya çıkabilen anemi hastalığının bazı belirgin belirtileri bulunur. Bu belirtiler yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, nefes almada zorluk, kalpte çarpıntı gibi ciddi belirtilerdir.

B12 Eksikliği İyi Gelen Besinler Nelerdir?

B12 eksikliğinin giderilmesi için tüketilmesi gereken bazı besinler bulunur. Bu besinlerin listesi şu şekildedir:

  • Kırmızı et
  • Somon
  • Ton balığı
  • İstiridye
  • Süt ve süt ürünleri

Bazı besinlerin tüketilmesi B12 eksikliği için tedavi edici olabilir. Ancak doktor tarafından verilen B12 ilaçları düzenli kullanılarak da olumlu sonuçlar alınabilir. Reçetesiz ve doktora danışmadan bu tarz ilaçların kullanılması önerilmeyen bir durumdur. Çünkü kişiden kişiye göre ilaç ve alınan doz miktarı değişiklik gösterir. Yaş aralığına göre ve bazı durumlar sebebiyle alınması gereken doz miktarı aşağıdaki gibi listelenmiştir:

  • 1 yaşında olan bebekler için 0,5 mcg ile tedavi uygulanır.
  • 1-13 yaş arasında olan çocuklar için 1-2 mcg ile tedavi uygulanır.
  • 14 yaşından büyük kişilerde 2-4 mcg ile tedavi uygulanır.
  • Hamile olan kadınlarda bu doz 2,6 mcg olur.
  • Emziren kadınlar da ise 2,8 mcg ile tedavi uygulanır.

 

B12 Eksikliği
B12 Eksikliği

B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir?

B12 vitamininin faydası vücudun en önemli işlevine sahip organları ilgilendirir. B12 vitamini ile beyin ve sinir hücreleri işlevlerini bir sıkıntı olmadan yerine getirir. Bunların yanı sıra B12 vitamini alyuvar oluşumu, DNA’nın oluşturulması gibi önemli rollere sahiptir. İnsan vücudunda bulunan folik asit sağlık açısından önemli bir yere sahiptir. B12 sayesinde bu folik asitler emilerek depolanan enerjinin salgılanmasında etkilidir.

Anemi rahatsızlığının en büyük sebebi alyuvar eksikliğidir. Vücutta alyuvar eksikliği olursa bu anemi hastalığına yol açar. Alyuvar üretimini sağlayan madde de B12 vitaminidir. B12 eksikliği meydana geldiğinde vücutta alyuvar üretimi azalır. B12 vitamin takviyesi doktorun gözetimi altında gerçekleşir. Eğer kişi kendi başına eczaneden alıp kullanmaya başlarsa bu ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir.

B12 Vitamininin Fazla Olmasının Zararı Var Mıdır?

B12 vitamininin fazlası insan vücuduna herhangi kötü bir etkide bulunmaz. B12 vitamini vücutta 5 yıllık olacak şekilde depolanabilir. Vücutta fazla olması durumunda idrar yolu ile atılır.

B12 Eksikliği Riskini Taşıyanlar Kimlerdir?

B12 eksikliğinin risk oluşturması kişinin beslenme düzeninden kaynaklanabilir. Et tüketmeyen kişilerin çoğunda bu eksikliğe rastlanır. Et yemeyen bir kişi en çok hamilelik ve emzirme dönemlerinde bu eksikliğin sıkıntısını çeker. Bitki ile beslenmek önemlidir ve ona da ihtiyaç vardır. Ancak bitki B12 vitaminini içermez. Pernisiyöz hastalığı denilen bir çeşit anemi hastalığı B12 vitamini eksik olan kişilerde ortaya çıkar. Vücudun B12 vitamini için gereken emilimi sağlayan IF proteininin az miktarda olması bu hastalığa sebep olur.

İnce bağırsak vücutta emilimi sağlayan bir organdır. Bu bağırsakla ilgili yaşanan herhangi bir problem B12 eksikliği gibi sıkıntılara yol açar. Gastrit ve çölyak hastalığı da emilimi azaltan hastalıklardandır.

] }
56 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. B 12 vitamini kullandım sakinleşmeye yarar dediler fakat fayda sağlamadı gibi geldi bana

Bir Cevap Yaz