Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Ruh sağlığı literatüründe bulunmasa da Tükenmişlik sendromu birçok kimse tarafından bilinen, kabul görülen ve yaşanan bir problemdir. Tükenmişlik sendromu nedir, sorusuna; olumsuz bir duruma uzun süre maruz kalan bireylerin yaşam kalitesinde düşüş gözlemlenmesi cevabı verilebilir. Bu kalitenin psikolojik ve fizyolojik birtakım düşüşlerden doğrudan etkilendiği bilinmektedir. Bireylerin hayattan eskisi kadar keyif alamaması olarak da bildirilmektedir. İş hayatında, sosyal hayatta veya eğitim hayatında bu sendroma yakalanmış birçok kişiyle karşılaşmanız mümkündür.

İnsan yaşamının stres ve kaygılarla dolu oluşu bu sendromu olumlu yönde etkilemektedir. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bu rahatsızlık bireylerin aklına tükenmişlik sendromu nedir, sorusunu getirmektedir. Tükenmişlik sendromu, psikolojik veya fizyolojik bitkinlik olarak tanımlanmaktadır. Kişilerin bir olaya veya duruma uzun süre katlanması, istenmeyen bir haberle karşılaşması, istemedikleri bir ortamda bulunmaları bu sendromda etkili olmaktadır. Tükenmişlik sendromu nedir, sorusuna psikopatolojide bir cevap verilemese de toplum tarafından kabul görülmüş bir rahatsızlık olmaktadır.

tükenmişlik sendromu nedir

Tükenmişlik Sendromu Semptomları

Tükenmişlik sendromu her birey için farklı belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Kimilerinde iş hayatındaki memnuniyetsizlik ve başarısızlık olarak kendini belli ederken kimilerinde asosyalleşme olarak belli olabilir. Fakat tükenmişlik sendromu semptomları için ortak payda mevcuttur. Tükenmişlik sendromu yaşayan bireyler için hayat artık eskisi kadar parlak görünmemekte ve amaçsızlık hakimiyet kurmaktadır. Günlük yorgunluktan ziyade kronik bir buhran hali mevcuttur. Bu sebeple kişilerin yaşam kalitesini hayli düşürmektedir. Tükenmişlik sendromu semptomları:

  • Yaşamdan zevk alamama
  • Gelecek hakkında plan kuramama durumu ve umutsuzluk
  • Başarısız hissetme hali
  • Genel bir yorgunluk durumu
  • Aile, arkadaş ve sosyal çevreden kopma, görüşmek istememe, topluma karışmama
  • Halsizlik ve bitkinlik
  • Fizyolojik ve psikolojik çökkünlük
  • Güven problemleri yaşama
  • Rutin işleri gerçekleştirmekten kaçınma

Yaygın olarak gözlemlenen bu belirtiler kişiden kişiye göre değişse de genel anlam itibariyle aynıdır. Kişilerin kolay kolay fark edemeyeceği bu tehlikeli durum erken fark edilmediği takdirde depresyona ya da yaygın Anksiyete bozukluklarına sebep olabilmektedir. Bu sebeple bireyler tükenmişlik sendromu semptomları konusunda dikkatli olmalı ve kendilerini iyi bir şekilde tanımalıdır. Tükenmişlik sendromu semptomları erken takip edildiği takdirde bu hoşnutsuz durumdan sıyrılmak da kolaylaşmaktadır.

 

Tükenmişlik Sendromu Nedir? Tedavi Edilebilir Mi?

Tükenmişlik sendromu önlenebilen ve ortadan kaldırılabilen bir problemdir. Bu sebeple tükenmişlik sendromu tedavi edilebilir mi sorusuna olumlu cevap vermek mümkündür. Bu huzursuz yaşam anlayışından sıyrılmak isteyen bireylerin öncelikli olarak gerçekleştirmeleri gereken durum stresten uzak durmak veya stresi kontrol etmektir. Yoğun yaşam temposunda stresten uzak kalmak neredeyse imkânsız olacağından stresi yönetebilme yetisine sahip olmak oldukça önemlidir. Bu sendromdan kurtulmak için profesyonel bir desteğin yanı sıra bireysel aktiviteler de gerçekleştirilebilmektedir.

 

Bu hususların sağlanması halinde tükenmişlik sendromu tedavi edilebilir mi sorusuna olumlu cevap verilebilir. Düzenli ve dengeli beslenmek tükenmişlik sendromuna yakalanan ya da yakalanmak istemeyen bireyler için oldukça önemlidir. Aynı şekilde düzenli uyku ve spor yapmak da çok önemlidir. Vücudu yormamak, stresörlerden uzak durmak ve yürüyüşler gerçekleştirmek bu rahatsızlığın düşmanı olarak bilinmektedir. Bu kriterlerin sağlanması halinde tükenmişlik sendromu tedavi edilebilir mi sorusuna olumlu yönde cevap verilebilmektedir.

] }
44 Beğen

Bir Cevap Yaz