Titreme Hastalığı Nedir? Tedavisi

Titreme Hastalığı Nedir? Tedavisi

Diğer adıyla tremor olarak bilinen titreme vücudun belirli bir kısmının istemsizce titremesidir. Titreme hastalığı kolayca tedavi edilen bir hastalık türü değildir. Fakat çoğunlukla bu hastalık tedavi gerektirmeden kendi kendine kaybolabilmektedir. Bu hastalık vücudun herhangi bir bölgesinde ve belirsiz zamanlarda görülebilir. Titreme ortaya çıkan sebebi beynin kas hareketlerini kontrol eden bölgesinde herhangi bir problem sonucunda görülür. Her zaman ciddi bir problem olarak gözükmese bile bazı durumlarda kişide ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Titreme Hastalığının Türleri

Tremor olarak bilinen titreme hastalığının bazı türleri bulunmaktadır. Türlerine göre titreme hastalıkları istirahat tremoru ve aksiyon tremoru olarak ikiye ayrılmaktadır. İstirahat tremoru kişinin yattığı anda, oturduğu esnada ya da uzanır pozisyondayken meydana gelir. Ancak istirahat pozisyonunda olan kişi hareket etmeye başladığında titremesi geçer. İstirahat halindeki titreme hastalıkları sadece hastanın ellerini ve parmaklarını etkilemektedir. Ancak hareketli bir şekilde iken tremordan etkilenen kişilerin aksiyon tremoru hastası olduğu söylenebilir. Aksiyon tremoru kendi içerisinde alt kategorilere ayrılmaktadır. Aksiyon tremorunun türleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İntansiyonel tremor,
  • Postural tremor,
  • Göreve özgü tremor,
  • İzometrik tremor.

Titreme Hastalığı Neden Oluşur?

Titreme hastalığı normal olarak görülebileceği gibi çok fazla streste olmak, endişelerle savaşmak ya da büyük korkular yaşamak kişide titreme hastalığına yol açabilmektedir. Hasta kişilerin duygusal bir yoğunluğuna bağlı olan tremor bu yoğunluğun azalması durumunda çoğu zaman durmaktadır. Ancak unutulmaması gereken önemli bir konu bu titremelerin beyinsel bir bozukluk olabileceğidir. Sinir sitemini doğrudan etkileyen titreme hastalıkları sinir sisteminde bozukluklara yol açabilmektedir. Titreme hastalığının diğer nedenleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Adele yorgunluğu,
  • Vücuda aırı dozda kafein yüklenmesi,
  • Stres,
  • Yaşlılık,
  • Kan şekerinin düşün seviyelerde seyretmesi.

Titreme Hastalığının Genel Belirtileri Nelerdir?

Titreme Hastalığı
Titreme Hastalığı

Tremor geçiren bir hastada görülen bazı belirtiler vardır. Bu belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Vücudun belli bölümlerinde (eller, kollar, kafa, bacak ya da gövde) sallanma hareketleri,
  • Konuşurken meydana gelen titrek bir ses tonu,
  • Yazı yazma ya da resim çizme sırasında yaşanan zorluklar,
  • Çatal bıçak kullanma yetisinde ve kontrol etmesinde meydana gelen problemler.

Tremorun stres ve duygusal anlarda bireyde titreme olarak görülebilmektedir. Fiziksel yorgunluk tremoru tetikleyen en önemli unsurlardan bir tanesidir.

Titreme Hastalığının Tedavisi

Titreme hastalığının tedavi süreci için altındaki nedenin bulunması gerekmektedir. Titreme hastalıklarından biri de psikolojik el titremesi altındaki nedenin bulunmasının ardından uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Tremoru tedavi etmek amaçlı bazı ilaçlar vardır ve titreme hastası yakalanmış kişilerin doktorlarından bu ilaçları reçete ile alabilmeleri mümkündür.
  • Yüzünde ve kafasında titreme hastalık belirtisi olan kişilere yapılan bir tedavi yöntemi olan botoks enjeksiyonları kişilerin yüz ve kafa bölgesindeki titremeleri geçirebilir.
  • Kas bölgelerinde titreme yaşayan hastalar için fizik tedavi yöntemi önerilmektedir. Kasları güçlendirmek ve kontrolünü sağlamak kişilerin kasları üzerindeki titremeyi geçirmektedir.
  • Titreme hastasının durumu güçten düşecek kadar ciddi ise beyin stimülasyon cerrahisi kullanılmaktadır. Bu tedavide kişinin beyninin titremelere vesile olan bölgesine bir elektrik probu yerleştirilir. Elektrik probunun diğer ucu göğüs bölgesine bir cihazla birlikte yerleştirildikten sonra beynin titreme üretmeye çalıştığı zamanlarda beyne gönderilen elektrik sinyalleri sayesinde titremeyi engellemektedir.

Titreme hastalığı geçiren kişilerin titremelerinin görüldüğü bölgeye göre yukarıdaki tedavi yollarını uygulamaları mümkündür. Ancak hastanın bu tedavileri kafasına göre değil bir doktor kontrolünün ardından uygulaması gerekmektedir. Doktor gerekli kontrolleri sağladıktan sonra titreme hastalık derecesine göre en uygun tedavi yöntemini hasta için seçecek ve en kısa zamanda tedaviye başlayacaktır.

] }
83 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. Titreme hastalığı ile ilgili güzel bilgilendirici bir yazı olmuş

  2. Verilen bilgiler cok aydinlatici bu hastaliktan sikayetci bir surü insan var. Bilgiler icin tesekkür ederim

  3. 3 yıl önce

    Baslangic seviyesindeki Titreme hastalığı hakkında edindigim bilgiler icin cok tesekkur ediyorum. Tedavi yontemleri uygulayip umarim iyi sonuclar alirim.

  4. 3 yıl önce

    Çok yararlı bilgiler

  5. Bilgilendirici bir makale olmuş teşekkürler yıllar önce bu hastalıktan muzdariptim ama yardım alarak iyileştim

  6. Samet bey, ilgili hekimler tarafından muayene edildikten sonra tedavilerinize devam edin. Geçmiş olsun

  7. Nur hanım, geçmiş olsun

  8. 3 yıl önce

    Yaa bu bende oluyor arada hiç bilmiyordum demekki bu yüzden ben oluyor öğrenmiş oldum

Bir Cevap Yaz