Sakinleştirici ilaçlar kişinin genellikle endişe ve kaygı şikayetlerinde doktor tarafından yazılan ilaçlardır. En yaygınları benzodiazpin grubu içerisinde bulunanlardır. Temazepam ve diazepam bu ilaçlardan en bilinendir. Sakinleştiren ilaç en sık tablet halinde eczanelerde yer alır. Bu ilaçlar genellikle markası ile tanınır. İlaçların bazıları şunlardır:
- Valium(diezepam)
- Ativan
- Mogadon
- Rohypnol
- Temazepam
- Nitrazepam
- Benzos
Sakinleştirici İlaçların Vücutta Etkileri Nelerdir?
Sakinleştiricilerin vücutta yarattığı etki alkol gibi vücudu uyuşturan maddelerle alındığında tehlikeli bir boyuta girer. Çözdürme ve enjekte etme gibi durumlarda vücutta büyük tahribatlara yol açar. Rohypnol ilacı en riskli ilaç örneğidir. İlaçlar insanda bağımlılık yapar ve sürekli kullanma isteği oluşturur. İlaç kullanılmadığı zaman stres, öfke, bulantı gibi bazı problemlere yol açabilir.
İlaç kullanılmaya başlandığı zaman kişide rahatlık, hiçbir durumu önemsememe gibi etkiler oluşur. Merkezi sinir sistemini yavaşlattığı için uyku hali yapar. Özellikle panik atak hastalarının tedavisinde kullanılır. Panik atak hastaları el, ayak titremesi, kaygılanma ve kalp çarpıntıları sıkıntısı yaşar. İlaç alındıktan sonra bu belirtiler azalır ve kişi normale döner.
Reçetesiz Sakinleştirici İlaçlar Nelerdir?
Reçetesi bulunmayan sakinleştiriciler eczanelerden belirli bir miktar karşılığı alınabilir. Ancak bu ilaçların doktor gözetimi olmadan kullanılması risklidir. Kişinin kendi isteği ile ilaç alması ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verir. Eczanelerde satılan reçetesiz sakinleştirici ilaçların listesi şu şekildedir:
- Atarax
- Passiflora Şurup (Bitkisel)
- Risperdal
- Cipralex
Bu ilaçlardan en pahalı olanı Risperdal antidepresanıdır. Ani ölüme neden olabildiği için doktor vermeden kullanılması önerilmez. Bitkisel ilaç olan Passiflora Şurup en çok önerilen ve tercih edilen bir antidepresandır.
Reçeteli Sakinleştirici İlaçlar Nelerdir?
Sakinleştiricilerin reçete ile alınması sağlık açısından çok önemlidir. Çünkü antidepresan ilaçlar vücudu oldukça etkileyen ilaç grubunda bulunur. Doktora tedavi olduktan sonra doktor kişinin hastalık derecesine göre uygun sakinleştiren ilacı yazar ve kullanması gereken dozu söyler. Doktor reçetesiyle eczaneden alınan ilaçlar aşağıdaki gibidir:
- Diapam Ampül
- Diazem
- Ativan Expidet
- Lizan Kapsül
- Nervium
- Xanax
Bahsedilen ilaçlardan Lizan Kapsül harici antidepresanların tümü yeşil reçeteli ilaçlardır. Fiyatı en yüksek olan ise Ativan Expidet ilacıdır.
Sinir Sistemi İlaçları Kaç Gruba Ayrılır?
Sinir sistemini etkileyen ilaçlar psikiyatride 4 gruba ayrılır. Bu gruplar şöyledir:
- Antidepresan ilaçlar
- Antipsikotik ilaçlar
- Kaygı giderici ilaçlar
- Mizaç dalgalanmalarını önleyen ilaçlar
Antidepresan ilaçlar daha çok depresyon durumlarında kullanılır. Şizofreni gibi rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlar antipsikotik grubuna dahildir. Kişi huzursuzluk ve sıkıntı gibi problemleri ile doktora başvurursa kaygı giderici ilaçlarla tedavi sağlanır. Lityum tuzu ve bazı sara ilaçları da mizaç dalgalanmalarını önleyen ilaçlar grubuna dahildir.
Sakinleştirici Etkiye Sahip Doğal İlaçlar Nelerdir?
Vücutta sakinleştirme görevi üstlenen bazı bitkisel çaylar bulunur. Ciddi ruh hali bozukluğu bulundurmayan kişiler doktora gidip ilaç almak yerine bu yöntemi deneyebilir. Çoğu kişi reçetesiz sakinleştiricilere yönelir. Ancak ilaç beyin hücrelerini etkilediğinden evde doğal yollar ile sakinleşmek mümkündür. Demleme ile yapılan bitkisel çaylar kısa süre içerisinde etkisini gösterir. Genellikle bu çaylar kişide uyku hali yaratır. Melisa çayı günümüzde bilinen depresyona en etkili ve kaygı giderici özelliği ile herkes tarafından bilinir.
Ruhu dinlendiren ve ilaç kullanmadan sakinleştiren ilaç etkisini veren bazı bitki çaylarının ismi şu şekildedir:
- Melisa çayı
- Lavanta çayı
- Sibirya Ginsengi Çayı
- Meyankökü çayı
- Adaçayı
- Papatya çayı
- Sarı Kantaron çayı
- Kedi otu
- Çarkıfelek bitkisi
- Nane çayı
Bu bahsedilen çaylar aktar veya marketlerden kolayca alınabilir. Bitki çayları demlenerek kişide sakinleştirici etkisi yaratır.
Antidepresan ilaçların en büyük zararı nedir vucuda hocam.
Çok uzun süre doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır. En büyük zararı bağımlılık yapabilir olmasıdır.