Rahim Ağzı Kanseri ve Aşamaları

Rahim Ağzı Kanseri ve Aşamaları

Tüm kadınların rahim tabanında vajinaya açılan serviks vardır. Rahim ağzındaki hücreler düzensizleşip kontrolsüz bir şekilde üreyince rahim ağzı kanseri gelişir. Kadınların tıbbi müdahaleye ne zaman gideceklerini bilmesi ve tanıması için önemli olan rahim kanseri bazı belirti ve semptomları vardır. Ağrılı vajinal penetran cinsel ilişki yaşayan, adet döngüsü dışında veya seks sonrası olmaması gerektiğinde vajinal kanayan kadınlar, muhtemelen olmaması gereken vajinal akıntılar ve pelvis ağrıları, not almalı ve hemen bir doktorla konuşmalıdır. rahim kanseri belirti ve semptomlarıdır. Rahim ağzı kanseri aşaması denen bir şey var; kanserin ciddiyetini ve ne kadar yaygın olduğunu belirleyen bir yoldur.

Rahim kanseri evresi, şiddetine göre kadın kanserine sevk edildikten sonra, kadın remisyona girse ve geri gelse veya kötüleşse bile aynı kalır. Anılan aşamada meydana gelen tek değişiklik, mevcut kanser hakkında herhangi bir yeni bilgidir. Verilen aşama, kanserin evrelendirilmesinin nasıl varsayıldığını etkileyen rahim ağzı kanseri evrelemesinden gelir. Rahim ağzı kanseri evrelemesinin üç kategorisi vardır; tümör (T), keşfedilen tümörün boyutuna karar verilir ve açıklanır, lenf düğümü (N) kanserin var olup olmadığını gösterir ve metastaz (M), hastalığın sonraki bölümlerine gidip gitmediğini bilmesini sağlar. T, N ve M hesaplamaları eklendikten sonra, kanserin evreleme süreci başlar. Bu süreçte rahim ağzındaki kanserli hücrelerin aktive olduğu dört aşama vardır. Ayrıca dört evre başlamadan önce kanserli hücrelerin hala rahim ağzında olduğu bir ilk aşama vardır.

Rahim Ağzı Kanseri Aşamalar şu şekildedir:

Evre 0 Rahim Ağzı Kanseri: Kanserli hücreler hala rahim ağzının üstündedir; henüz yüzeye nüfuz etmemiştir.

Evre 1 Rahim Ağzı Kanseri: Kanser, rahim ağzının yüzeyini geçer ve içeri geçer.

    1A. Kanser küçüktür ve yalnızca mikroskop altında incelenebilir, derinliği 5 mm’den ve genişliği 7 mm’den fazla değildir.

    1B. Kanser büyüyebilir ve 4 cm’den civarlarına kadar çıkabilir bu evrede en az 5 mm derinliğinde ve 7 mm genişliğinde ölçülerek mikroskop altında da bakılabilir.

Evre 2 Rahim Ağzı Kanseri: Rahim ağzı ve rahim yüzeyini aşmıştır.

    2A. Hastalık rahim ağzında kalır; parametri adı verilen servikse bitişik dokuya geçmez.

    2B. Hastalık parametriye ulaşır.

Rahim Ağzı Kanseri

Evre 3 Rahim Ağzı Kanseri: Kanser vajinanın alt kısmına veya pelvis yüzeyine doğru hareket eder.

    3 A. Kanser vajinanın derinliklerine doğru ilerler

    3B. Kanser pelvis yüzeyinin içinden geçer ve bazen çift üreterleri ve pelvis içindeki lenf düğümlerini kapatır.

Evre 4 Rahim Ağzı Kanseri: Hastalık diğer organların yanı sıra yakındaki vücut kısımlarına da ulaşır.

    4A. Mesane veya rektum hastalıktan etkilenir.

    4B. Hastalık pelvisin ötesine, akciğerlere veya karaciğere ulaşır.

Bir kadın farklı aşamalar geçirirken, kanser öncesi hücreler çoğalana ve komşu dokulara saldırana kadar sıklıkla kendini göstermeyen rahim ağzı kanseri semptomları da yaşayabilir.

Rahim kanseri tüm semptomları bu özel durum için zorunlu değildir. Benzer belirtilere sahip olabilecek rahim kanseri ile ilgili olmayan başka sağlık sorunları da vardır. Kadınların kanser öncesi hücreleri tespit etmeleri veya bir kadının benzer bir semptom yaşaması durumunda sadece tıbbi yardım almaları nedeniyle düzenli olarak pap smear yaptırmasının şart olmasının nedeni budur.

Bir kadının 4. evre rahim kanseri olması, hastalıktan dolayı hayatını kaybedeceği anlamına gelmez. Tıp ve bilim alanlarında, birçok farklı tedavi türü ile rahim kanseri ömrünü uzatmaya yardımcı olacak bazı yeni teknolojiler vardır.

Böbrek kanseri ile ilgili makalemize göz attınız mı?

] }
45 Beğen

Bir Cevap Yaz