Psikoz nedir? Belirtileri nelerdir?

Psikoz nedir? Belirtileri nelerdir?

Psikoz nedir? İnsanın patolojik hastalıkları dışında, duygu ve düşüncelerini etkileyen rahatsızlıklara günümüzde oldukça sık rastlanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi psikozdur. Psikoz, kişiyi gerçek dış dünyadan koparıp, düşünce, konuşma, idrak ve davranışlarındaki problemleri tanımlayan bir beyin hastalığıdır. Kişiler bazen gerçeklikle tüm iletişimini kaybedebilir. Gerçekle ilgisi olmayan şeylere inanır. Beyin fonksiyonlarını beynin işleme sürecini de ciddi anlamda etkilemektedir. Psikozun kendisi bir belirtidir. Birden bire ortaya çıkmamaktadır. Rahatsızlık gösteren kişiler teşhisten önce bazı psikoz nedir belirtileri göstermektedir.

  • Odaklanma ve konsantrasyon problemleri,
  • Duygusuz davranışlarda bulunmak,
  • Yanında bulunan kişilerin karşısında rahat davranmamak bu belirtilerden bazılarıdır.

Normal olmayan düşüncelere inanmak, düzgün düşünememek ve yakınlarından uzaklaşmak da belirtiler arasında olabilir. Kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak halüsinasyon görmek diğer hepsinden çok daha önemlidir.

Psikoz Nedir Neden Oluşur?

psikoz nedir

Bu rahatsızlığın sebebi günümüze değin netlik kazanmış değildir. Bahsedildiği üzere kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı hastalıkların sebep olduğu bilinmektedir. Özellikle beyin ile ilgili hastalıklar ilk sıralardadır. Parkinson bu hastalıklara örnektir. Beyinde oluşan tümör ve kistlerde hastalığa yol açar. Diğer yandan epilepsi ve alzheimer hastalıklarının da bu rahatsızlığın oluşumunda etkili olduğu bilinmektedir.

Hastalıklar dışında bazı yan etkiler bu hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Psikoz nedir ve belirtileri uyku eksikliği, aşırı alkol ve sigara kullanımı, uyuşturucu kullanımı sonrasında tetiklenebilmektedir. Gösterilen belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkabildiği gibi bir anda da açığa çıkabilir. Bazı bireyler psikoza daha fazla yatkınlık göstermektedir. Duygu ve düşünceler altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Bu hastalık ciddi anlamda zihinsel problemlerin bir belirtisidir. Algı tamamen kayboluş durumdadır.

Psikoz nedir Tedavisi Süreci Nasıl Şekillenir?

Tedavi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Yapılacak tedavinin mutlaka uzman bir doktor kontrolünde yapılması gerekir. İlaç tedavisi rahatsızlık üzerinde oldukça etkilidir. Hangi tür ilaçların kullanılacağı ve süreleri doktor tarafından belirlenmelidir. Doktor öncesinde kişi ve yakın çevresi ile bir dizi konuşma gerçekleştirir. Sosyal ve çevresel etkenler hakkında bilgi sahibi olmak ister. İlaçlar kullanılmaya başladıktan en az iki hafta sonra etkilerini gösterebilir. Halüsinasyonlar ve sanrılar bu tedavi yöntemi ile ciddi bir şekilde azalmaktadır. Sürekli değil belli süreler içerisinde bu ilaçlar kullanılmalıdır. Diğer etkili bir yöntem ise terapidir. İlaçla tedavisi mümkün olmazsa terapiye başvurulmaktadır. Bireysel terapi olabileceği gibi grup terapisi de yapılabilir.

Bazı bireyler tedirgin olmalarından dolayı çevrelerine zarar verici davranışlarda bulunabilirler. Psikoz belirtileri bu dönemlerde oldukça yoğun bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Böyle durumlarda hastanın sakinleştirilmesi ciddi zararların önüne geçecektir. Uzmanlar enjeksiyon veya sıvı ilaç yardımı ile hastaları sakinleştirebilir. Bu durum ömür boyu sürebilir. Dolayısıyla psikoz rahatsızlığı gösteren kişinin sürekli kontrol altında olması ve sakin bir hayat yaşaması önerilir. Zor ve stresli bir süreçtir. Aile bireylerine ve yakın çevreye burada büyük bir iş düşmektedir.

Bipolar Bozukluk Nedir adlı makalemize gitmek için tıklayın

] }
43 Beğen

Bir Cevap Yaz