Psikolojik Nefes Darlığı Nedir? Nasıl Geçer?

Psikolojik Nefes Darlığı Nedir? Nasıl Geçer?

Psikolojik nefes darlığı tip adı ile nefes açlığı olarak bilinir, Genellikle gençlerde daha sık görülmektedir. Nefes darlığı yaşayan hastalar teşhis koyulmadan önce bu tür sorunların geçebileceğine inanmaktadır. Ancak uzman doktorlar tarafından ön görülen tedavi uygulanmadıkça psikolojik nefes darlığı geçmemektedir.  Sorunun akciğer ile bağlantısı olmayan ruhsal ve psikolojik bir hastalık tipidir, çoğu zaman doktor doktor gezerek tahliller, tetkikler yaptırılır ancak sonuçların hepsi temiz çıkmaktadır. Bu tür durumlarda uzman tanısı ile koyulan psikolojik nefes darlığı ortaya çıkmaktadır. Peki psikolojik nefes açlığını nasıl anlayabiliriz, belirtileri nelerdir.

Psikolojik Nefes Darlığı Belirtileri

  • Derin nefes alma hali oluşur
  • Aldığınız havanın yeterli olmadığını hissederek daha fazla nefes almaya çalışmak
  • Göğüsünüz de yumru hissetmek
  • Anksiyete bozukluğu olan kişilerde belirtiler daha sert olabilirmektedir.
  • Derin nefes alırken Esneme hali
  • Kalp çarpıntısı, içsel sıkıntı

Psikolojik Nefes Darlığı ( Anksiyete ve Panik Atak )

Nefes darlığının en yaygın sorunları genelde anksiyete ve panik atak kaynaklıdır. Kaygılanma, kuruntu hali en önde gelen psikolojik rahatsızlıklar 6-12 ay sürmektedir. Anksiyete bozukluğu tanısı uzmanlar tarafından gözetim altında verilebilir. Belirtiler ile oluşan durumlar, Yorulma, uykusuzluk, odaklanmada sorun yaşama, sinir, dispne gibi şikayetlerden birbirine bağlı şekilde 3-4 belirti olmalıdır.

Psikolojik nefes darlığı
Psikolojik nefes darlığı

Psikolojik Nefes Darlığı Tedavisi

  • Huzurlu ve mutlu bulunduğunuz alanda vakit geçirmek
  • Nefes kontrolü yaparak kendinizi sakinleştirmek
  • Derin nefes alarak pozitif düşüncelere yer vermek
  • Rahat ve yumuşak bir koltukta oturulmalı

Psikolojik nefes açlığı çeken kişilerin uzmanlar tarafından konulan tanı sonrası tedavi süreci başlar, uzman gerekli gördüğü taktirde psikiyatri ilaçları ile tedaviye başlayabilir. En az 3 ay en uzun 12 ay içerisinde uygulanan tedavi ile psikolojik hastalıktan kurtulabilmektedir.

Stres Yönetimini Sağlamak

Beynimiz çevredeki tehditler için bazı zamanlarda yüksek uyarıda bulunarak bize haber verir. Psikolojik olarak nefes alma/alamama durumu oluşturur. Stres yönetimini iyi sağlayarak solunumu kontrol ederek beynimizin bize gönderdiği sinyallere karşı direnç gösterir. Kendimizi rahatlatabilirsek stres kontrolünü sağlayabilir, nefes alışımızı kontrol edebiliriz.

Kan Basıncı ve Kalp Ritmini Düzenleme

Uzmanlar düşük kan basıncı ile kalp ritmini kontrol edebilen hastalarda psikolojik nefes darlığı ile daha iyi duruma geldiklerini gözlemlemiştir. Kalp atış hızını azaltmak sakinleşmeye ve inme gibi durumlardan da koruduğunu göstermektedir.

] }
72 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. 3 yıl önce

    Bir dönem aynı sorunla karşı karşıya geldim Allah kimsenin başına vermesin çok faydalı bir paylaşım olmus

  2. Burçin hanım, geçmiş olsun ve bir daha uğramasın diyelim o zaman

Bir Cevap Yaz