Motivasyon Nedir?

Motivasyon Nedir?

Motivasyon nedir?  her kişi için farklı türde ve farklı koşullarda oluşabilir. Kötü hissedilen zamanlar, yorgunluğun belirtisini gösterdiği noktalar ve yapılması gereken işe bir türlü başlama hevesinin bulunmaması motivasyon eksikliğinden kaynaklanır. İnsanlar çalışarak geçimini sağlamak zorundadır ve bu çalışma bir döngü halinde devam eder. Monoton bir hayata geçiş yapılması ile kişinin bazen ruh halinde düşüşler yaşanır. Çalışılan işe gitmemek, her zaman sevilen aktivitelerin es geçilmeye başlanması bir nevi depresyon belirtisi olarak görülür.

Dipte hissettiren bu tarz durumlarda motivasyon sağlayacak şeyler yapmak çok önemlidir. Motivasyon kişiden kişiye değişebilen bir kavramdır. Herkes farklı aktiviteler ya da durumlar karşısında motive olabilir. Kişi zaten onu iyi eden şeyi önceden deneyimlediği için bunun farkındadır. Müzik dinlemek, yemek yapmak, arkadaşlarla dışarı çıkmak ve alışveriş yapmak gibi çoğu olay motivasyonu artırmaya yarar. Yoğun çalışılan bir işin artık zorla yapılması ya da yapılmaması gibi durumlarda iş ile ilgili bir gelir ele geçtiğinde bu kişi güdülenmiş olur.

Hedef seçerken ayrıntılı düşünmek ve hedeften hedefe atlamayıp tutarlı olmak motivasyonun oluşması için gerekli bir durumdur. Motivasyon sadece konuşmada kalınca etkili olmaz. Motivasyon kaynağı düşünülüp uygulandıktan sonra kişi kendindeki değişimi çok geç olmadan fark eder.

Motivasyon
Motivasyon

Motivasyon Nedir Yöntemleri Nelerdir?

Motivasyon için gerekli olan iki farklı etken bulunur. Bu etkenler içsel ve dışsal olarak tanımlanır. İçsel etkenler adından da anlaşılacağı gibi kişinin kendi içerisinde yaşadığı durumlardan kaynaklanır. Belirli bir amaç için hedef koymak, biyolojik ya da psikolojik destek ihtiyacı, öz güven, yaşanan bir sıkıntı ile başa çıkma gibi faktörler içsel etkeni oluşturur. Kişi bunları düşünerek kendi motivasyon kaynağını bulmaya çalışır ve hedefler belirler.

Dışsal etkenler hemen hemen herkesin başına gelen durumlardır. Aileden gelen psikolojik baskı, arkadaş çevresine ayak uydurma, bir olay karşısında ödüllendirilme gibi konular ile kişi motivasyon kaynağını bunlara bağlar.

Motivasyon Nedir Önemi Nelerdir?

Motivasyonu önemli kılan şey kişide azim ve hırs oluşturmasıdır. Motivasyon nedir kaynağını hedef belirleyip ilerleyen bir kişi her zaman daha istikrarlı hareket eder. Bazı insanlar paradan ziyade doğa, arkadaşlık bağı, hoşlanılan aktiviteleri yapmak gibi olaylardan motive olur. Bazı kişileri ise güdüleyen ve motivasyonunu artıran şey ekonomik sebepler olur. Bir işi yapmak kişiye haz verdiğinden her zaman ilk önce motivasyon kaynağını belirler. Bu durum da kişiye başarı ve mutluluk getirir.

Motivasyon Nedir
Motivasyon Nedir

Motivasyonun Kazandırdıkları Nelerdir?

Motivasyon nedir kavramının sağladığı duygular ve farklılıkları. Motivasyon kaynağı olarak görülen durum, motivasyon kaynağının ne derecede önemsendiği gibi konular farklı kazanımlar sağlar. Motivasyonun kazandırdığı bazı olumlu durumlar şu şekildedir:

  • Yapılan işte başarı getirir.
  • Öz güven sahibi olunur.
  • Hedeflere ulaşmak mümkün olur.
  • Mutluluk artar.
  • Çalışkan olma duygusunu uyandırır.
  • Kişisel gelişime öncü olur.
  • Dayanıklılık sağlar.
  • Güçlü hissettirir.

Motivasyonun Hedef ile Arasındaki İlişki Nedir?

Hedef ve motivasyonun ilişkisi güçlü duygular barındırır. Hedefler motivasyonun yapı taşı olarak tanımlanabilir. Her kişi yaptığı her işi neredeyse hedefler doğrultusunda yapar. İyi bir maaş alabilmek için çok çalışmak, güzel bir yemek olması için uğraşmak, aile olabilmek için birliktelik yaşamak gibi olayların tümü hedeflerdir. Ve motivasyon kaynağı hedefler doğrultusunda belirlenir.

Kararlı olan bir kişi amaç edindiği durum için çabalar. Motivasyon nedir? Kararlılığının sonunda istediği şey ne ise ona ulaşır. Motivasyonun sağladığı azim ve hırs kişinin kendisini güçlü hissetmesini sağlar. Motive olmak için sadece somut olaylara gerek yoktur. Motivasyon genellikle içsel etkenlerle kazanılır.

] }
62 Beğen

Bir Cevap Yaz