Lohusalık Psikolojisi Nedir?

Lohusalık Psikolojisi Nedir?

Lohusalık psikolojisi gebelik sürecinden sonra annede oluşan uyku problemleri, bebeğe zarar gelmesine ilişkin kaygı duyulması, halsizlik, öfke ve sinir hali, unutkanlık gibi belirtileri kapsamakta olan bir süreçtir. Lohusalık psikolojisi hemen hemen her annede görülmekle beraber şiddetlenmesi durumunda bir uzman desteği alınması gerekmektedir.

Lohusalık psikolojisi hormon değişimlerine bağlı olarak ortaya çıktığı gibi aynı zamanda gebelik sürecinde yaşanan travmatik durumlar gibi faktörlerle de oluşabilmekte olan bir durum olarak bilinmektedir.

Lohusalık psikolojisinin ortalama bir ay içerisinde kendiliğinden geçmesi beklenirken bir aydan fazla uzaması ya da annenin günlük yaşamına devam etmesini engellemesi durumunda bir probleme dönüştüğü için tedavi edilmesi gerekmektedir.

Lohusalık Psikolojisi Belirtileri Nelerdir?

Lohusalık psikolojisinin belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Günlük yaşam akışına katılmak istememe, hayattan zevk almama hali
  • Sürekli olarak ağlama ya da öfke durumları
  • Cinsel birlikteliğe yönelik isteksizlik oluşması
  • Bebek ile ilişki kurmak istememe
  • Sosyal ilişkilerden uzaklaşma
  • Kendini yetersiz ya da yalnız hissetme
  • Kronik yorgunluk ve halsizlik
  • Uyku problemleri

Bu belirtilerden bir ya da daha fazlasının görülmesi durumunda kişinin lohusa sendromu denilen sürecin içerisinde olduğu anlaşılmaktadır. Bununla birlikte bu süreç içerisinde eşe yönelik de suçlayıcı davranışların görülmesi, beklenen belirtiler arasında gösterilebilmektedir.

Lohusalık Psikolojisi
Lohusalık Psikolojisi

Lohusalık Psikolojisi Nasıl Atlatılır?

Lohusalık psikolojisinin atlatılabilmesi için öncelikli olarak bu durumun fizyolojik nedenlere de bağlı olarak ortaya çıktığının ve hemen her annede görüldüğünün bilinmesi gerekmektedir. Hormon dengelerine bağlı olması nedeniyle hemen geçmesi için bir baskı uygulanmaması ve zaman verilmesi de gerginliğin azalmasını sağlamaktadır.

Bu süreçte annenin yalnız kalmaması ve yakınında kendisini iyi hissedecek kişiler olması önerilmektedir. Bu sayede yalnızlık ya da çaresizlik hislerinin de çok yoğun bir biçimde hissedilmesinin önüne geçilerek Lohusalık psikolojisi sürecinin kolay atlatılması sağlanabilmektedir.

İlk defa anne olanlar için lohusalık içerisinde kaygı da çok yoğun hissedilmektedir. Bu süreçte bebeğin sürekli olarak hasta olacağı ya da kendisi tarafından zarar verileceği korkusu bulunabilir. Bu süreçte de tecrübeli kişilerin bulunması anneyi rahatlatan faktörler arasında gösterilmektedir.

Lohusalık Sürecinde Psikolojik Destek Alınmalı Mıdır?

Lohusalık sürecinde psikolojik destek alınması belirtilerin şiddetine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ortaya çıkan belirtilerin anne ve bebekte olumsuz etkiler oluşturması ve bu etkilerin uzun süreli olarak devam etmesi durumunda bir uzman desteği almak gerekli görülmektedir.

Lohusalık tüm annelerin geçirmiş olduğu bir süreç olduğu için ilk bir aylık zaman diliminin beklenmesi ve bu süre içerisinde annenin kendine zaman ayıracağı anlar oluşturulması sayesinde uzman desteğine gerek kalmadan da sürecin atlatılması mümkün olmaktadır.

Bazı anneler zor bir gebelik döneminden geçerek doğum yapabilirler. Bu süreçte lohusalık psikolojisini kaldırmaları daha zor olacağından bu süreçlere bağlı olarak beklenmeden uzman desteğinin alınmasının daha faydalı olacağı bilinmektedir.

Lohusalık Psikolojisi Dönemi
Lohusalık Psikolojisi Dönemi

Lohusa Dönemi Sonrasında Cinsel İlişki Nasıl Olmalıdır?

Lohusa dönemi sonrasında cinsel ilişki annenin sağlık durumuyla doğrudan ilişkili olarak sürdürülmektedir. Normal sağlık süreçlerine sahip olan kadınlar için ortalama 4 hafta kadar beklenmesi, vajinal bölgede herhangi bir tahriş oluşmaması açısından önemli olmaktadır.

Lohusalık sürecinde aynı zamanda anne adayının hamileliğin zorluğundan dolayı dinlenme süreci olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle ilk zamanlarda bebeğin uykusuzluğu ve emzirme süreçleri de göz önünde bulundurularak cinsel isteksizlik halinin oluşması normal olarak karşılanmaktadır.

Lohusalık psikolojisi cinsel isteksizliğe kısa süreli olarak neden olduğu gibi dördüncü haftadan sonra herhangi bir isteksizlik hali olması beklenmemektedir. Bu süreçten sonra da devam eden isteksizlik durumu için bir uzman desteği alınması önerilmektedir.

] }
67 Beğen

Bir Cevap Yaz