Empati Kurmak Nasıl Olur?

Empati Kurmak Nasıl Olur?

Empatinin en basit tanımı kişinin kendisini başkasının yerine koymasıdır. Kişisel gelişim adımlarının en büyük fertlerinden biri Empati kurmak düşünce yolu ile yapılan bir olaydır. Karşındaki kişinin yaşadığı ruh hali içerisinde hangi duygular barındırdığını anlayabilmek için bunu yapmak gerekir. Davranış şeklinin nedeni, aynı durumda olunduğunda ne gibi tepkiler verileceğini düşünmek karşıdaki insanı anlamaya yardımcı olur. 

Her olay her insan tarafından yaşanmayabilir. İnsan kendi yaşamadığı duygu için ne tepki vereceğini dolayısıyla tahmin edemez. Karşıdaki kişinin yaşadığı olayda verdiği tepkiyi yadırgamak yerine kendini o kişinin yerine koymak olması gereken bir durumdur. Empati kurmayı herkes beceremez. Çünkü empati kurmak da beceri isteyen bir olaydır. Empati başka bir ifade ile duygu paylaşması olarak da tanımlanabilir.

Empati Kurmak?

Empati kurmak için ilk yapılması gereken şey karşıdaki kişinin davranışlarına ön yargı ile yaklaşmamak olur. Karşıdaki kişinin hangi duygu ya da düşünce ile tavır değiştirdiği ilk anda belli olmaz. İnsanlar doğuştan empati kurmaya meyilli varlıklardır. Büyüyüp yaş atladıkça çevrenin etkisiyle ve öğrenilenlerle empati kavramı harmanlanır. Karşıdaki kişiyi anlamaya çalışmak için onun her dediği cümlenin dikkatlice dinlenmesi gerekir. Konu anlaşıldıktan sonra sorular yönlendirilebilir.

İçine kapalı insanların ruh halini anlayabilmek zordur. Bu duruma sorular sorularak karşıdaki kişinin konuşması sağlanarak son verilebilir. Kişinin verdiği cevaplara göre nasıl konuşulması gerektiği daha belli olur. İnce düşünmeden konuşulanlar karşıdaki kişinin daha çok çekimser bir ruh haline bürünmesini sağlayabilir. Cevaplarından yola çıkılarak karşıdaki kişiyi anlayabilecek ipuçlarına sahip olunur. Bu ipuçları sayesinde karşıdaki kişiyi anlamaya çalışarak empati kurulur.

Empati Kurabilmek İçin Kişide Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Empati
Empati

Empati için sahip olunması gereken bazı insani özellikler vardır. Her insan empati kurmayı başaramaz. Bazı insanlar dener ama durum daha kötüye gidebilir. Çünkü her insanın yapısı farklıdır. İyi bir dinleyici olmak empati kurmanın gerektirdiği ilk kuraldır. Dinlemiş gibi görünmek yerine karşıdaki kişinin sözlerini dikkate almak önemlidir. Konuşan insan bunu ark eder ve ona göre içini açar. Dinleyici olmaktan sonra diğer önemli bir nokta sabırlı olmaktır. Davranışlara sabırla yaklaşmak, sıkılmadan dinlemek sorunun kaynağına inmek için gereklidir.

Sert duruşlu, olaylara karşı iyimser bakamayan kişiler empati kurmayı başaramaz. Genellikle iyi bir empati kuran kişilerin özellikleri samimi ve güler yüzlü olmasıdır. Herkes bu özelliklere sahip kişilere daha çok güvenir ve içini açar. Karşılıklı etkileşim güçlü olduğu için empati kurmak kolay hale gelir.

Empati Kurmanın İnsana Faydası Nedir?

Empati kurmanın yararı çift taraflı gerçekleşir. Empati kuran kişi de karşısındaki de zamanla iyimser duygular barındırmaya başlar. Karşısındaki gibi düşünmek kişiyi kendi gelişimi açısından destekler. Bu durumlar artıkça da yaşam daha güzel hale gelir. İnsanlar arasında yayıldıkça huzursuz ortam giderilir. Empati kuran kişi tarafsız olmayı öğrenir. Ön yargı kavramını hayatından kaldırır. İnsanlara duyulan saygı git gide artmaya başlar. Negatif düşüncelerin yerini artık pozitif düşünceler almaya başlar.

Empati Kurmayı Kimler Başaramaz?

Empati kurmak
Empati kurmak

Empati kurmakta başarısız olma nedeni insanın yapısından kaynaklı bir durumdur. Dünya üzerinde farklı duygular barındıran, farklı davranışlar sergileyen çok sayıda insan vardır ve kimse kimseye benzemez. Empati kuramayacağını fark eden kişiler en başından vazgeçmelidir. Empati kurma yeteneğine sahip olmayan kişilerin listesi şu şekildedir:

  • Bencillik yapan kişiler
  • Akli dengesi yerinde olmayanlar
  • Asosyal kişilik bozukluğuna sahip kişiler
  • Kişilik çatışması yaşayan kişiler
  • Psikolojik sorunu olanlar

Bu bahsedilen kişilerde empati duygusu gelişim göstermemiştir.

] }
60 Beğen

Bir Cevap Yaz