Bulimia Nervoza Hastalığı Nedir, Belirtileri, Tedavisi Uzman Görüşünden *2021

Bulimia Nervoza Hastalığı Nedir, Belirtileri, Tedavisi Uzman Görüşünden *2021

Bulimia Nervoza düzensiz yemek yeme ve sonrasında kilo almamak için kendini kusturma görülmesi durumudur. Bulimia Nervoza Nedir, Bulimia Nervoza Hastalığı Nedir?bireylerin normal yeme ölçüsünden çok daha fazla yeme dürtüleri olduğu ve bu dürtüleri kontrol edemedikleri bilinmektedir. Fakat bunun yanı sıra kilo almaya yönelik de bir kaygı olması nedeniyle kendilerini kusturma gibi eğilimleri bulunmaktadır.

Bulimia tanısı alan bireylerde çoğunlukla kusma davranışı görüldüğü gibi aynı zamanda aşırı egzersiz yaparak da yenilen besinlerin atılmasına yönelik eylemlerde bulunulabilir. Fakat bu eylemler aşırı olması nedeniyle riskli bir boyuta taşınmaktadır.

Bulimia Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Bulimia Nervoza Belirtileri DSM-IV olarak bilinen tanı kriterleri ölçütüne göre belirlenmekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Yiyeceklere yönelik aşırı bağımlılık ya da takıntı hali
  • Yemek yeme sonrasında kusma ya da sürekli tuvalete çıkma
  • Bünyeye fazla gelecek şekilde aşırılıklar gösteren egzersiz faaliyetleri
  • Uzun süreli aç kalma hali
  • Depresyon ya da Anksiyete durumlarının görülmesi
  • Regl dönemlerinde düzensizlik oluşması
  • Kilo kontrolüne yönelik aşırı şikayet hali
  • Sosyal yaşamdan izole olma hali

Bulimia Nervoza Belirtileri  uzun süreli olarak ve art arda görülmektedir. Kişinin yaşına ya da cinsiyetine bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıksa da genel olarak yemek yeme konusunda bir kontrolsüzlük hali olduğu bilinmektedir.

Bulimia Nervoza

Bulimia Nervoza Hastalığı Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bulimia Nervoza Hastalığı Nedir tedavisinin yapılması için öncelikli olarak psikiyatri uzmanı tarafından tanı konulmuş olması gerekmektedir. Bunun akabinde ilk olarak ilaç tedavisi yapılmakta ve destekleyici olması açısından psikoterapi seansı da uygulanmaktadır. Bulimia Nervoza Nedir tanısında herhangi bir test uygulaması yapılmadığı gibi tedavi sürecinde de kesin ve net bir tedavi planlaması bulunmamaktadır. Kişiler, farklı nedenlere bağlı olarak hastalandıkları için bu farklı nedenler üzerinde durularak tedaviler sürdürülmektedir. Hastalık yalnızca ilaç ve psikoterapi seansı ile değil aynı zamanda bir beslenme danışmanlığıyla da desteklenmelidir. Bu sayede yeniden bir beslenme bozukluğu oluşmasının da önüne geçilebilmektedir. Bulimia, aile hikayesinden kaynaklanmakta olan bir hastalık da olabileceği için bazı durumlarda aile danışmanlığı seansları da gerekli olabilmekte, bu süreçte tüm ailenin terapiye dahil olması sağlanmaktadır.

Bulimia Nervoza Hastalığı görüldüğü kişiler sosyal yaşamı ve genetik faktörü içerisinde bu hastalığa eğilim olan kişiler olarak bilinmekle birlikte şu şekilde sıralanmaktadır: Ayıca Bulimia Nervoza Hastalığı Tedavisi yukarıda ki durumları koruduğunuz durumda tedavi işlemleri sonuç verdikten sonra rahata kavuşabilirsiniz.

  • Ergenlik dönemi ve sonrasında akran zorbalığına uğrayanlar
  • İstismar ya da taciz mağduru olanlar
  • Geçmişinde travmatik bir olay olanlar
  • Hormon ya da genetiğe bağlı olarak beslenme problemi olanlar
  • Erken çocukluk döneminde kaygı geçmişi olan kişiler

Bunların yanı sıra özgüven ya da öz yeterlilik problemi olan kişilerde de bu hastalığın görülme riski bulunmaktadır. Bu nedenle erken çocukluk döneminde görülen bu sorunlara erken müdahale edilmesi gerekli olmaktadır.

Bulimia Nervoza
Bulimia Nervoza

Anoreksiya Nervoza ve Bulimia Nervoza Hastalıklarının Farklılıkları Nelerdir?

Anoreksiya Nervoza ve Bulimia hastalıklarının farkları beslenme düzensizlikleri ile ilgili olmaktadır. Anoreksiya Nervoza tanısı alan hastalarda aşırı zayıf olma obsesyonu söz konusu olurken Bulimia hastalığında ise aşırı yemek yeme dürtüsü bulunmaktadır.

Anoreksiya hastalarında minimum düzeyde yemek yeme hatta belirli durumlarda yemek yemeyi reddetme durumu söz konusu olmaktadır. Bu nedenle kilo problemi olmamasına rağmen varmış gibi hissedilmekte ve sürekli bir kaygı hali söz konusu olmaktadır.

Bulimia Nervoza ise beslenme alışkanlıklarındaki yanlışlıklardan kaynaklanmaktadır. Kilo kontrolünün gerçekten yapılamadığı bir durum olarak da bilinmektedir. Fakat her iki hastalıkta da kusma davranışı gözlemlenebilir.

] }
56 Beğen

Bir Cevap Yaz