Borderline Kişilik Bozukluğu, Borderline Nedir, Borderline Testi

Borderline Kişilik Bozukluğu, Borderline Nedir, Borderline Testi

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir? En yaygın psikolojik bozukluklardan biridir. Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler borderline hayatlarını ve yaşam tarzlarını etkilediği için tedavi olma ihtiyacı duymaktadır. Bu bozukluğun kökeni bugün iyi bilinmemektedir. Sebepler genetik, çevresel, biyolojik ve travmatik olabilir.

Borderline Kişilik Bozukluğu, Borderline kişilikleri tanımlamak zordur: psikoz ve nevroz arasında etkilenenler tamamen normal görünmektedir. Yine de, bazı borderline belirtileri, özellikle duygusal sorunlar görülebilir: sinirlilik, kaygı, ruh hali değişimleri ve hatta depresyon, kendine güven eksikliği gibi. Borderline kişiliği tanımlamak için kişide aşağıdaki belirtilerden en az 5 tanesi görülmelidir:

  • Kararsızlık,
  • Güçlü dürtüsellik,
  • En az iki alanda risk alma,
  • Duygusal dengesizlik,
  • Çoğu zaman gerçek bir sebep olmaksızın güçlü öfke ile aşırı duygusallık,
  • İntihar tehditleri ve/veya kendine zarar verme,
  • Kimlik bozuklukları,
  • Can sıkıntısı, boşluk hissi,
  • Terk edilme korkusu.

Borderline olan kişiler aşırı yaşarlar. Asi, borderline kişilik, çevresinin ona dayattığı sınırların ötesine geçmeyi sever. Düşük benlik imajı ve sorunlu aşk-nefret ilişkileri gibi başka belirtiler de mevcut olabilir. Gençler ve özellikle kadınlar en çok etkilenenlerdir. Borderline duruma bazen dürtüsel davranışlar eşlik eder ve alkol veya uyuşturucu kullanımı nadir değildir.

Borderline Kişilik Bozukluğu

Borderline Ne Demek? Bu psikolojik rahatsızlık, kişilerin yaşamlarını önemli ölçüde etkileyen bir duygu durum bozukluğudur. Borderline tedavisi için hastalar çok şiddetli kişilik bozukluğuna sahiplerse hastanede kalmak zorunda kalabilirler. Problem, çoğunlukla akut durumlar (intihar girişimi, depresyon, vb.) tarafından motive edilir.

Borderline Testi yapılan kişiler eğer soruna sahiplerse tedaviye başlatılacaktır. Borderline bir kişilikten muzdarip herkes için gerçek tedavi, bir psikoterapistle düzenli konsültasyonlar içeren uzun süreli psikoterapidir, acil bir durumda başlatılan her türlü tekrarlayan ve parçalanmış bakımdan daha fazladır. Psikotrop tedaviler bazen semptomları hafifletmek (anksiyolitikler, antidepresanlar vb.) ve dürtüselliği azaltmak için gereklidir. Ancak genelde tedaviye ilaç tedavisi de eşlik etmektedir.

Psikolojik Destek Ve Psikoterapi

Borderline Kişilik Bozukluğu için yakın çevre tarafından sağlanan desteğin birincil yararına ek olarak, bir profesyonelden yardım almak önemlidir. Bazı psikoterapilerin borderline bozukluğu iyileştirmede etkili olduğu gösterilmiştir. Bunlar davranışsal ve diyalektik terapiyi veya psikanalitik olarak ilham alan diğer terapileri içerir.

 

] }
78 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. İlk defa duyduğum bir kişilik bozukluğuydu sayenizde bilgi edinmiş olduk, teşekkürler

  2. 3 yıl önce

    Borderline kişilik bozukluğuna sahip bir arkadaşım vardı. Sıraladığınız belirtilerden birçoğu onda vardı. Tedavi görüyordu ama uzun zamandır görüşemedim.

  3. Çok güzel açıklamalarla psikolojik hastalıkları anlatmişsınız teşekurler

  4. 3 yıl önce

    Makaleyi okuyunca kendimden şüphelenmedim desem yalan olur vallahi çok güzel açıklamışsınız borderline bozukluğu

  5. Psikolojiye dair bilgiler var cok sevindim tek tek okuyorum

  6. 3 yıl önce

    gerekten başarılı bir sistem yapınız var buradaki bilgiler çoğu sitelerde bulunmuyor. o yuzden kesinlikle en iyisi burasi.

  7. 3 yıl önce

    Bir zamanlar bende psikolojik sorunlar yaşamıştım, ilaç tedavisi ile tekrar hayata döndüm, her insan mutlaka doktoruna danışmalı, psikolojik sorunlar çözülmelidir

  8. Böyle bi hastalık ilk kez duyuyorum güzel açıklamışsınız

  9. Bilgiler için teşkkur ederim takipteyim guzel birsite emeginize saglik

  10. Pisikolojik hastaşıkşarı Ne kadar detaylı ve güzel açıklamışsınız

  11. Bu bilgiler için teşekkürler.

  12. Çok güzel bir anlatım olmuş

  13. 3 yıl önce

    gerçekten harika bilgiler içeriyor bu zamana kadar yanlış bildiğim şeyler aydınlandı resmen teşekkürler makaleyi yazana :))

  14. 3 yıl önce

    Çok açıklayıcı ve güzel bir yazı olmuş

  15. 3 yıl önce

    Araştırma yaptığım konu için faydalandığım ve beğendiğim bir makale kaleminize sağlık

  16. Danışanlarımda zorlandığım bozukluklardan birisi malesef

  17. İçerik ve bilgiler çok iyi çok faydalı olmuş teşekkürler

  18. Odevimde çok işime yaradı faydalı bir yazı olmuş teşekkürler

Bir Cevap Yaz