Bipolar Bozukluk Genetik Midir?

Bipolar Bozukluk Genetik Midir?

Bipolar bozukluk genetik midir? Duygu durum bozuklukları arasında bulunan bipolar bozukluk iki uçlu bozukluk olarak da bilinmektedir. Bu noktada bireylerin aklına bipolar bozukluk nedir, sorusu gelmektedir. Birçok psikolojik hastalıkta olduğu gibi bipolar psikopatolojisinin gelişmesinde de hem genetik hem çevresel faktörler etkili olmaktadır. Bu sebeple bipolar bozukluk genetik midir sorusuna kısmen evet yanıtı verilebilmektedir. Bireylerin bu rahatsızlığı taşımasında tek bir genin etkili olmaması beraberinde çevresel faktörlerin de etkisini getirmektedir.

Bipolar bozukluk; iki uçlu bozukluk I ve iki uçlu bozukluk II şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Manik dönem, hipomanik dönem ve majör depresif bozukluk yaşama durumlarına göre sınıflandırılan bu rahatsızlıkta bireylerin bipolar geçmişi oldukça önemlidir. İki uçlu I bozukluk için kişinin geçmişinde tek bir manik epizod yaşamış olması yeterli olmaktadır. Fakat iki uçlu II bozukluk için bireylerin geçmişlerinde bir defa majör depresif dönem ve bir de hipomanik epizodu yaşamış olması gerekmektedir. Bipolar bozukluk genetik midir sorusunun cevabı ise kişiden kişiye göre değişebilmektedir.

Bipolar Bozukluk Nedir?

Ruh sağlığı alanında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda psikopatoloji literatürüne kazandırılan önemli hastalıklardan bir tanesi de bipolar bozukluktur. Bu durumda bireylerin aklına bipolar bozukluk nedir sorusu gelmektedir. Duygu durum bozuklukları arasında ciddi bir konuma sahip olan bipolar bozukluk, manik ve depresif ruh hallerinin bir arada yaşanması demektir. Bireylerin kimi zaman haddinden fazla neşeli, enerjik, hayalperest ve savurgan olduğu manik dönemini depresyon dönemi takip etmektedir. Bu durumda da bireyler genel olarak hayattan ve yaşamdan bıkmış, yorgun, halsiz ve mutsuz şekilde gözlemlenmektedir.

Her iki durum da bireylerin yaşantıları için zarar vermektedir. Bipolar bozukluk nedir, diye merak edenler için manilerin ve çökkünlüğün birbirini izlemesi cevabı verilebilir. Manik dönemin esasen sevimli ve kulağa hoş geldiği bilinse de bu durumun standartların üzerinde bir enerjiyle yaşanması oldukça zordur. Örneğin manik dönem yaşayan bireyler ansızın işlerini bırakabilir, keyifleri için çok büyük borçlar altına girebilir ve yapamayacakları şeyleri yapabileceklerini düşünebilirler. Kendi yaşadıkları veya çevresindeki bireylerin yaşadığı durum hakkında bilgi almak isteyen bireyler bipolar bozukluk nedir sorusunun cevabını aramaktadır.

bipolar bozukluk nedir
bipolar bozukluk nedir

Bipolar Bozukluk Genetik Midir? Bulguları Nelerdir?

Günümüzde adı sıkça duyulan psikopatolojilerden bir tanesi olan bipolar bozukluğun DSM V kitabına göre belirlenmiş birtakım bulguları bulunmaktadır. DSM V bipolar bozukluk tanı ve kriterleri listesinde sıralananların bir hafta boyunca devam etmesi tanı konması için gereklidir. Bipolar bozukluk bulguları manik ve depresif dönemler için farklı gözlemlenmektedir. Çökkünlük durumunun tam tersi olarak belirtilen mani döneminde birey engellenemez bir enerjiye sahip olmaktadır. Bipolar bozukluk bulguları: Mani Hali İçin

  • Aşırı neşeli, eğlenceli, hareketli ve enerjiktir.
  • Kişide benlik duygusunun taşkınlık göstermesi, yoğun bir özgüven ve bencillik
  • Canlı ve coşuma giden abartılı davranışlar
  • Renkli giyim tarzı
  • Yüksek sesli, hızlı ve akıcı konuşma
  • Aşırı güvenli bir ses tonu ve üslup
  • Şiddetli gerçekleşen manide deliryum hali
  • Hareketlilik ve yorgun hissetmeme
  • Depresyon halinde ise yukarıdaki durumların tam tersi bipolar bozukluk bulguları gözlemlenmektedir.

] }
45 Beğen

Bir Cevap Yaz